Yeni bir araştırma bal arılarının hangi çiçekten besin alabileceğini belirleme konusunda mükemmel şekilde evrimleştiğini gösterdi.

Bal arıları yalnızca en çok hangi çiçekten besin sağlayabileceklerine hızlı şekilde karar vermekle kalmıyor, aynı zamanda hayatlarını riske atacak durumlardan kaçınmayı da beceriyor.

Arıların hayata tutunmak için aldıkları kararların nasıl bir mekanizmanın sonucu olduğunu araştıran bilim insanları bulguları yakın tarihli bir makalede paylaştı. Çalışma arılarda karar vermenin bir modelini sunuyor ve beyinlerinde hızlı karar vermeyi sağlayan yolların ana hatlarını çiziyor. 

Araştırmacılardan Profesör Andrew Barron, “Hayvanların yaşamları kararlarla doludur” dedikten sonra şöyle devam ediyor: “Bir bal arısının beyni susam tanesinden daha küçüktür. Ama yine de bizden daha hızlı ve daha doğru kararlar verebiliyor.”

Kontrollü bir ortamda arıları gözlemleyen ekipten Dr. HaDi MaBouDi davranışları şöyle anlattı: “Eğer arılar bir çiçekte yiyecek olduğundan eminlerse, ortalama 0,6 saniye gibi kısa bir sürede o çiçeğe konmaya karar verdiler. Çiçekte yiyecek olmayacağından eminlerse, aynı hızla karar verdiler. Ancak emin değillerse ortalama 1,4 saniyede harekete geçtiler. 

Ekip daha sonra arıların karar verme sürecini taklit etmeyi amaçlayan ilk prensiplerden bir bilgisayar modeli oluşturdu. Bilgisayar modelinin yapısının bir arı beyninin fiziksel düzenine çok benzediğini gördüler. 

Araştırma, yapay zeka uzmanlarının böceklerden ve diğer ‘basit’ hayvanlardan çok şey öğrenebileceğini gösterirken, sektördeki yapay zekanın geleceğinin biyolojiden ilham alacağının da ipucunu veriyor.

Hawaii’deki yangınları da körüklemişti: İstilacı türler her yıl 423 milyar dolara mal oluyor