Şili'de bir teleskop kullanan astronom ekibi, bugüne kadar kanıtlanamayan önemli bir kozmik eşleşmede cevaba ulaşmış olabilir. Erboğa takımyıldızında, 370 ışık yılı uzaklıktaki PDS 70'in etrafında dönen ve daha önce doğrulanmış bir gezegenle aynı yörüngede bulunan bir enkaz bulutu tespit edildi.

Astronomlar aynı yörüngeyi paylaşan iki gezegenin varlığına dair önemli deliller bulduklarını açıklıyorlar. Bu, uzun zamandır şüphelenilen ancak kanıtlanamayan kozmik eşleşmenin şimdiye kadarki en güçlü kanıtına ulaşıldığını gösteriyor. Şili’de bir teleskop kullanan astronom ekibi Erboğa takımyıldızında, 370 ışık yılı uzaklıktaki bu yıldızın etrafında dönen ve daha önce doğrulanmış bir gezegenle aynı yörüngede bulunan bir enkaz bulutu tespit ettiklerini duyurdu. Astronomlar bu bulutun ya oluşum halindeki bir gezegen ya da bir zamanlar var olan bir gezegenin kalıntıları olduğundan şüpheleniyor.

Euronews’ün haberine göre araştırma ekibinde yer alan Madrid Astrobiyoloji Merkezi’nden Jorge Lillo-Box, iki gezegenin aynı yörüngede bulunmasının teorik olarak mümkün olduğunu ancak şimdiye kadar böyle bir duruma rastlanmadığını belirtti. PDS 70 olarak bilinen yıldızın çevresindeki iki nesneyi doğru bir şekilde takip edebilmek için 2026 yılına kadar beklemeleri gerektiğini söyledi.

Çift dünyaların varlığına dair ilk kanıt

Bilim insanlarına göre aynı yörüngedeki doğrulanmış gezegenin bir turunu tamamlaması 119 yıl sürüyor. Bu gezegen, Jüpiter’in yaklaşık üç katı büyüklüğünde. Astrobiyoloji Merkezi’nden başyazar Olga Balsalobre-Ruza, Astronomy and Astrophysics dergisinde yayımlanan bulguların bu tür ‘çift dünyaların’ var olabileceğine dair ilk kanıt olduğunu ifade etti. Balsalobre-Ruza yaptığı açıklamada, “Jüpiter örneğinde olduğu gibi, bir gezegenin yörüngesini binlerce astroitle paylaştığını düşünebiliriz. Ancak gezegenlerin aynı yörüngeyi paylaşması benim için akıl almaz bir şey” diyor.

İki yüzlü yıldızla tanışın: Janus’un bir yanı helyumdan, diğer yanı da hidrojenden oluşuyor