Çin, dünyamızın uydusu Ay’a ‘taykonot’ göndermedi ama Ay üzerine yumuşak iniş yapan araçlarıyla buradan çeşitli toprak ve kaya örnekleri toplayıp onları dünyaya geri getirdi.
Başkent Pekin’de bulunan Çin Bilim Akademisi’nde bilim insanları, Ay’dan toplanan örnekleri inceledi. Bilim insanları daha öncesinde yaklaşık bir milyar yıldır volkanik olarak aktif olmadığı düşünülen Ay’ın dinozorlar Dünya’da yaşarken volkanik aktiviteye sahip olduğunu saptadı.
“Chang’e 5 Uzay Aracı”nın yaklaşık dört yıl önce Ay’dan topladığı örnekleri inceleyen araştırmacılar örneklerde yaklaşık 120 milyon yıl önce oluşmuş cam parçaları buldu.
Dünya’ya gelen örneklerden dördünde bulunan yaklaşık 3 bin cam örneği inceleyen araştırmacılar, bunlarda yüksek derecede toryum da gözlemledi.
Araştırmacılar örneklerin sülfür izotopları ve kimyasal yapıları yüzünden volkanik cam olduklarını belirterek, bunların element yapısı olarak daha önce Apollo görevinde getirilen örneklerdeki volkanik camlara benzer yapıda olduklarını ekledi.
Bu örneklerin 4,6 milyar yaşında olan Ayda 120 milyon yıl önce volkanik aktivite olduğunu gösterdiğini aktaran araştırmacılar bu bulgunun Ay’ın varoluş sürecinin çoğunda volkanik olarak aktif olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Araştırma ‘Science’ dergisinde yayınlandı.