Pazar araştırma şirketi International Data Corporation'ın (IDC) son raporuna göre küresel bilgisayar satışları yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 düşerken, düşüşten en büyük darbeyi Apple aldı. Dell Technologies ise yüzde 31'lik kayıpla Apple'ı izliyor.

International Data Corporation (IDC) tarafından hafta sonu yayımlanan rapora göre, küresel bilgisayar satışları 2023’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında düştü. Raporda geçen yılın aynı döneminde 80,2 milyon olan bilgisayar satışlarının 2023’ün ilk çeyreğinde 56,9 milyona düştü. Bilgisayar satışları 2022’nin son çeyreğinde de yüzde 28.1 gerilemişti.

Apple’da yüzde 40’lık düşüş

İlk beş bilgisayar üreticisinin satışlarının analiz edildiği raporda, Apple’ın ilk çeyrekte yüzde 40’lık bir darbe aldığı ifade ediliyor. Dell Technologies Inc ise 31’lik bir düşüşle ikinci sırada yer aldı. IDC, Lenovo Group Ltd, Asustek Computer Inc ve HP Inc’in de satışlarında düşüşler kaydedildiğini aktardı.

Apple şubat ayında yaptığı açıklamada, pandemi sırasında evden çalışma dalgasıyla birlikte patlama yaşayan Mac bilgisayar satışlarının yüzde 29 düşüşle 7,7 milyar dolara gerilediğini bildirmişti.

Kişisel bilgisayar ve tablet pazarıyla ilgili çok karamsar görünen IDC 2023 satış tahminini 26 milyon birim azalttı. IDC’ye göre bu yıl 403.1 milyon birimlik satış olacak. Bu miktarın 142.3 milyonu tablet, geri kalanı ise bilgisayar olacak. Şirket 2022 yılı sonunda bu yıl için 429.5 milyon adetlik satış tahmin etmişti. IDC satışların düşüşünde azalan talebin ve güçlü ABD Doları’nın küresel satın alma gücü üzerindeki etkileri gibi makro ekonomik faktörlerin rol oynadığını ifade ediyor.

Almanya’dan Apple’a sıkı denetim

Yeni tahmini satış rakamı pandemi öncesi 2019 yılındaki 410.8 milyon birimlik satışın da altında kalınacağını gösteriyor. Ancak IDC, Windows 10’un yenilenmesinin 2024 ve 2025’te bir canlanma yaratacağını ifade ediyorlar. Microsoft, 2025 Ekim ayında söz konusu işletim sistemini yenileyeceğini açıklamıştı.

Endişeler artıyor

Büyük ekonomilerde yavaşlamaya ilişkin endişeler devam ederken, bankacılık sektöründeki son çalkantı, kontrolden çıkmış enflasyon ve sıkı para politikasının büyümeyi ve finansal yatırımları engelleyeceğine dair endişeleri artırıyor.

IDC’nin Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Linn Huang, ekonominin 2024 yılına kadar yönünü yukarıya çevirmesi durumunda pazarda önemli bir artış beklediklerini söylerken kilit piyasalarda durgunluğun devam etmesi halinde toparlanmanın zor olabileceğini söyledi.

Buffett Apple’dan 120 milyar dolar kazandı