Kanada’daki British Columbia Üniversitesi ile Çin’deki Sichuan Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen ‘bioCap’ arıtma filtresi, meyve ve ahşaptan elde edilen kimyasallardan oluşuyor ve sudaki mikroplastiklerin neredeyse tamamını yok edebilecek güce sahip olduğu öne sürülüyor.
Bunun büyük bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz, zira mikroplastikler bilim insanlarının baktığı neredeyse her yerde bulunuyor, yani vücudumuzda, suyumuzda, yiyeceklerimizde ve hatta gökyüzünde.
Ham meyvelerin tadını kötüleştiren tanelerle talaşı birbirine karıştıran araştırmacılar, mikroplastiklerin yüzde 95,2 ile 99,9’unu ortadan kaldırabilen silindirik bir su filtreleme cihazı oluşturmayı başardı. Başarı oranı mikroplastiğin yapısına göre değişiyor.
Ormancılık, kimya ve biyoloji mühendisliğinden uzmanların oluşturduğu ekip, sistemi test etmek için fare gruplarından birine bioCap ile arıtılmış su verirken diğerine arıtılmamış su verdi. Yapılan basın açıklamasında arıtılmış su verilen farelerin organlarında mikroplastik birikiminin önlendiğinin görüldüğü bildirildi.
BioCap cihazını daha heyecan verici kılan şey ise en az verim sağladığı durumlarda bile mikroplastik malzemelerin büyük bir çoğunluğunu ortadan kaldırmayı başarmış olması.
UBC’nin BioProducts Enstitüsü’nün bilimsel direktörü Dr. Orlando Rojas, okulun basın açıklamasında, “Giysilerimizde mikrofiberler, deterjan ve sabunlarda mikroboncuklar ve mutfak eşyaları, kaplar ve ambalajlarda köpük ile peletler var. Tanen üzerindeki farklı moleküler etkileşimlerden faydalanarak oluşturduğumuz bioCap çözeltimiz, bu farklı mikroplastik türlerinin neredeyse tamamını ortadan kaldırmayı başardı” dedi.
Rojas ister endüstriyel ölçekte isterse de ev ortamında kullanımında bioCap’ın organik malzemelerden yapıldığı ve plastik filtreler gibi daha çok kirliliğe yol açmadığı için ideal bir çözüm olduğunun da altını çiziyor.