Gece geç yatanlar size iyi bir haberimiz var: Aklınız gece erkenden yatağa gidenlerden daha iyi çalışıyor.
Imperial College London’daki akademisyen araştırmacılar İngiltere’deki UK Biobank adlı sağlık verilerinin toplandığı kuruluşta kayıtlı zeka, muhakeme, tepki süresi ve hafıza testlerini tamamlayan 26 binden fazla kişinin verilerini inceledi.
Daha sonra katılımcıların uyku süresi, kalitesi ve kronotipinin (günün kendimizi en uyanık ve üretken hissettiğimiz saati) beyin performansını nasıl etkilediğini analiz etti.
Geç saatlere kadar ayakta kalanların ‘üstün bilişsel fonksiyona’ sahip olduğu, sabahçıların ise en düşük skoru kaydettiği sonucuna varıldı. Araştırma uyku süresinin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisini de bir kez daha göstermiş oldu. Gece kuşu veya sabah insanı olmasından bağımsız olarak her gece 7-9 saat arası uyuyanlar yapılan testlerde daha iyi performans gösterdi.
Araştırmanın baş yazarı Dr Raha West “Doğal uyku eğilimlerinizi anlamak ve ona göre hareket etmek önemli olmakla birlikte yeterli uyku da eşit derecede önemli, ne az ne çok. Bu beyninizi sağlıklı olması ve en iyi şekilde fonksiyon göstermesini için elzem” dedi.
‘Gecelik’ diye tanımladıkları geceleri daha aktif insanların bilişsel testlerde ‘sabah insanları’ndan daha iyi performans gösterdiğini anlatan Dr. West “Sadece kişisel bir tercih olmaktan göre bu kronotipler bilişsel fonksiyonlarımızı etkileyebiliyor” dedi.