Dünyada bugüne kadar yapılmış en pahalı film, Star Wars serisinin ‘Güç Uyanıyor’ filmi 500 milyon dolara maloldu. Oysa Call of Duty adlı oyunun maliyeti 700 milyon doları geçti. Ama ondan da pahalısı var.

Dünya eğlence endüstrisi son 30 yılda çok değişti. Eskiden sinema, müzik ve televizyon ile konserler ve tiyatrodan ibaret olan bu endüstrinin şimdi en büyük parçası oyunlar.

Bazı oyunlar var ki onlar için milyarlarca dolarlık satış hasılatları gayet sıradan şeyler.

Peki ama bu oyunlar kaça mal oluyor? Devasa oyun endüstrisinin en sıkı saklanan sırlarından biri işte bu rakamlar.

Geçenlerde endüstriden sızan bazı rakamlar, oyun maliyetlerinin 100 milyon, 200 milyon dolar gibi rakamlara kolayca ulaştığını gösterdi. Bir gazeteci haftalarını verip bazı mahkeme dosyalarının içine daldı ve sonunda dünya çapında en çok satan ve oynanan oyunların başında helen Call of Duty’nin maliyetinin 700 milyon dolar olduğunu buldu.

Tarihte yapılmış en pahalı sinema filmi ünvanı hala Star Wars serisinin ‘The Force Awakens – Güç Uyanıyor’ filminin elinde: 500 milyon dolar. Call of Duty’nin maliyeti bunu geride bırakmış durumda.

Ama sanmayın ki Call of Duty enyüksek maliyetli oyun. Hayır, onu fazlasıyla geçen ve giderek de geçecek olan bir başka oyun daha var: Star Citizen.

Bu bir konsol oyunu değil, PC oyunu. Ve üstelik Star Citizen’in maliyetini an be an biliyoruz, çünkü bu maliyet gururla oyunun web sitesinde yayınlanıyor. Bu haber yazılırken maliyet 777 milyon 838 bin 326 dolara ulaşmıştı. Siz okurken bu rakam değişmiş, daha da yükselmiş olacak.

Çünkü Star Citizen, bizzat oyuncuları tarafından finanse edilen bir oyun. 2012’den beri yapılıyor, hala yapılmaya devam ediyor.

Star Citizen, 1990’larda Wing Commander adlı uzay gemisi savaş oyunuyla çok meşhur olan Chris Roberts, 2012 yılında Star Citizen’ı bir kitle fonlaması yöntemiyle kurmuş. Oyunculara “Öyle bir dijital evren yaratacağım ki siz bunun bir oyun olduğunu unutacaksınız” diye vaatte bulunmuş.

İlk olarak kitle fonlamasıyla 2 milyon dolar bulmuş ve oyunu geliştirmeye başlamış. Birkaç yıl sonra oyunun demo versiyonunu kullanıcılara açmış ama sistem o kadar çok arıza veriyormuş ki, insanlar nefret etmiş. Aslında ancak yakın zaman önce Star Citizen zevk vererek oynanabilir hale gelmiş.

O zamandan bu zamana Star Citizen’in oyuncularından topladığı para 778 milyon dolar sınırına gelmiş dayanmış. Para o kadar hızlı geliyor ki birkaç ay içinde 1 milyar dolara da yükselebilir.

YouTube’a girerseniz yüzlerce video göreceksiniz insanlar Star Citizen evreninde uzay gemileriyle dolaşıyor, gezegenlere gidiyor, iniş kalkış yapıyor, gezegen mimarilerini görüyor.

Son olarak oyuna “warp delikleri” de eklendi. Böylece oyuncular br yıldız sisteminden diğerine çabucak gidebiliyor.

Oyunda başlangıç seviyesinde bir uzay gemisi 45 dolardan alınabiliyor. Daha kapsamlı uzay gemileri için 700-800 dolara kadar paraları gözden çıkarmalısınız. Bu uzay gemilerinin “ikinci el pazarı” da var. Oyuncular gemilerini Star Citizen web sitesinde satışa çıkarıyorlar.

Şimdiden çok sayıda insan Star Citizen oynuyor, ona para yatırıyor, kitle fonlamalarına katılıp milyonlarca dolar veriyor ama bu oyun henüz hala resmen tamamlanmış ve piyasaya çıkmış değil. 2012’de başlayan geliştirme çabaları 778 milyon dolar yapım maliyetine rağmen hala bitmiş değil.

Bir ümit oyun 2026’da piyasaya çıkabilir. Ama bugüne kadarki gecikmeler dikkate alınacak olursa kimse kesin bir beklenti içinde değil.

Bizzat hayranları tarafından bunca yıldır desteklenen bu oyun her bakımdan bir fenomen. Maliyeti inanılmaz yüksek ama buna rağmen hayran kitlesi tarafından sürekli destekleniyor ve bekleniyor.