Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un özel uzay şirketi Blue Origin'in güçlü BE-4 roket motorlarından biri geçen ay yapılan testler sırasında arıza yaşayarak infilak etti.

CNBC’den Michael Sheetz’in haberine göre, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un özel uzay şirketi Blue Origin’in New Glenn roketine ve United Launch Alliance’ın (ULA) Vulcan Centaur’una güç verecek BE-4 motoru, Blue Origin’in 30 Haziran’da Batı Teksas’taki tesisinde gerçekleştirdiği testin yaklaşık 10’uncu saniyesinde patladı.

Sheetz, olaya aşina kişilerin ‘motoru tahrip eden ve test standı altyapısına ağır hasar veren patlamanın videosunu gördüklerini anlattıklarını” yazdı. Sheetz, Blue Origin’in söz konusu olayı doğruladığını aktardı. Blue Origin temsilcileri CNBC’ye, “Hiçbir personelimiz yaralanmadı, şu anda patlamaya neden olan şeyi araştırıyoruz” dedi. Açıklamada yetkililerin sorunun olası sebebini belirledikleri ve bunu düzeltmeye çalıştıkları belirtildi.

30 Haziran’da arızalanan motor, uçuştan önce birimlerindeki sorunlarının araştırıldığı bir ‘kabul testi’nden (APT) geçiyordu. Bu süreçte fırlatma rampasında tamamen entegre motorların ‘sıcak ateş’ testi de dahil olmak üzere pek çok adım uygulanıyor. ULA CEO’su Tory Bruno, salı günü Twitter’dan yaptığı açıklamada BE-4’ün uçuşa uygun olduğunu, tasarımının sağlam olduğunu vurguladı. Bruno, ATP arızalarının nadir rastlanan bir durum olmadığını belirtti.

ULA’nın Vulcan Centaur ile daha kritik başka dertleri var. Ağır hava aracının mayıs ayı başında Peregrine iniş aracını Ay’a göndereceği bir görevle ilk kez kendini göstermesi bekleniyordu. Ancak 29 Mart’ta NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde yapılan testler sırasında Centaur’un üst kademesinin patlamasının ardından bu tarih ileriye itildi.

Yeni roketin ne zaman havalanacağı belli değil. Geçen ayın sonlarında şirket, ilk Vulcan Centaur’u parçalara ayıracağını ve üst kademeyi modifikasyon yapılması için Alabama’daki fabrikasına göndereceğini söylemişti.

BE-4’ün güç vereceği diğer büyük roket New Glenn de henüz uçmadı. İlk uçuşu 2020’de yapılması hedeflenen roket, BE-4’ün geliştirilmesindeki gecikmeler sebebiyle bu zamana kadar hep ertelendi. Blue Origin ise roketin uçuşu konusunda yeni bir tarih vermeyi reddediyor.

Uzayda roket fırlatmalarındaki ‘rekabetsizlik’, internette veri madenciliği sorunu