Brezilya Yüksek Mahkemesi X'in sahibi Elon Musk'a yasal temsilci bildirmesi için 24 saat süre verdi. Musk bu temsilciyi bildirmezse ABD dışındaki en büyük pazarlarından birinden olabilir.

Brezilya Yüksek Mahkemesi X’in sahibi ABD’li milyarder Elon Musk’a platformun ülkedeki yasal temsilcisini belirlemesi için 24 saat süre verdi. Musk bu talebi gerçekleştirmezse Brezilya’da X kapatılacak. Musk geçen hafta Brezilya’nın bazı X hesaplarını askıya almasını protesto ederek platformun ülkedeki merkezini kapatmıştı. Brezilya ile inatlaşmak Musk’a Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dışındaki en büyük pazarına mal olabilir.

Musk, X’i yalnızca kâr getiren bir şirket olarak görmüyor. Kendisini “ifade özgürlüğünün muhafızı” olarak tanımlayan Musk kendi platformundan dünya siyasetine müdahale etmekten çekinmiyor, X’teki algoritma da Musk’ın kişisel ideolojisinin bir yansıması aslında. ABD’de Cumhuriyetçileri destekleyen Musk bunu X’te sık sık dillendiriyor. Hatta Demokratlar bu nedenle Musk’ı X’i Cumhuriyetçileri öne çıkaracak şekilde tasarlamakla suçluyor. Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile canlı yayınlardan karşılıklı gönderi paylaşmalara varan muhabbetleri de gözlerden kaçmıyor.

Brezilya da Musk’ın aşık attığı ülkelerden biri. Milyarder internette “muhafazakar sesleri” sansürlemekle suçladığı Brezilya Yüksek Mahkemesi yargıcı Alexandre de Moraes ile aylardır süren bir kavganın içinde. Moraes yanlış bilgilendirmeye, nefret söylemine ve demokrasiye yönelik saldırılara karşı mücadele kapsamında 100’den fazla X hesabının askıya alınması emrini vermişti.

Askıya alınan hesapların çoğu Brezilya’nın aşırı sağcı eski lideri Jair Bolsonaro’nun destekçilerine ait. Hesapların çoğu Bolsonaro’nun kaybına karşı askeri bir müdahaleyi destekleyen gönderiler paylaşmasıyla biliniyor. Musk ve Bolsonaro’nun arası oldukça iyi. Seçimlerin gerçekleştiği dönemde Musk açıkça Bolsonaro’yu desteklemiş, eski başkan da Musk’ın uydu internet ağı Starlink’i Brezilya’ya getirmek için uğraşmıştı.

Bu yüzden Yargıç Moraes nisandan bu yana Musk’ın hedefinde. Musk, Moraes’i “diktatörce davranmak” ve Brezilya yasalarını ihlal etmekle suçluyor. Moraes’in “misillemesi” ise Musk’ı “kasıtlı olarak dezenformasyon yaymak” suçlarıyla yargılamak oldu. Şimdi Musk, Moraes’in kendisine verdiği 24 saatlik süre için “Kendine ‘yargıç’ diyen bu adam korumaya yemin ettiği tüm yasaları tekrar tekrar çiğniyor” dedi. 

Daha sonra bir takipçisinin paylaştığı “X Brezilya’nın AppStore’unda birinci haber uygulaması. Alexandre de Moraes Brezilya’da gerçekleri yazan tek kaynağı kaldırmak istiyor” yazıyı paylaştı ve “İnsanlar gerçeği bilmek istiyor” dedi.

Brezilya yasalarına göre ülkedeki her teknoloji şirketinin bir yasal temsilci göstermesi gerekiyor. Daha önce bu talebi gerçekleştirmeyen mesajlaşma uygulaması Telegram için de bir kapatma davası açılmış, platform temsilci gösterir göstermez dava geri çekilmişti. Bir başka mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp’da 2016 yılında temsilci göstermediği için erişime kapatılmıştı.

Trump bakanlık teklif etti, Musk ‘Dogecoin’ ile yanıt verdi: Göreve hazırım