Türkiye’nin en saygın bilim ödülü olan ve her yıl Koç Üniversitesi tarafından verilen Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yılki sahibi Cambridge Üniversitesi’nin ünlü fizik araştırma laboratuvarı Cavendish Lab’in yöneticisi Mete Atatüre oldu.

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası dokuz yıldır veriliyor; bir yıl fen bilimleri, mühendislik, fizik tıp dallarında, ertesi yıl ise iktisadi, idari, sosyal, insani bilimler ve hukuk alanlarındaki isimler ödüllendiriliyor. Yani bir yıl pozitif bilimlerden 50 yaş altında bir isim ödül alıyor, izleyen yıl da ödül sosyal bilimlerden bir isme veriliyor.

Madalyayı bu yıl alan Mete Atatüre fizik eğitimini Ankara’da Bilkent’te almış, ardından doktorasını ABD’de Boston Üniversitesinde tamamlamış, Zürih’te ünlü ETH’de laboratuvar kurmuş önemli bir deneysel fizikçi. Halen de bugüne kadar 30’un üstünde Nobel ödülü çıkarmış olan ünlü Cambridge Üniversitesi’nin bir o kadar ünlü Cavendish Lab’ini yönetiyor.

Deneysel fizikçi olarak Mete Atatüre kuantum sistemleri ile nano ölçekteki sistemlerin etkileşimi hakkında çalışıyor. Ödül töreninde anlattığına göre bu sıralar iki temel çalışma alanı var. Birincisi ışığın, yani fotonların katı maddelerle etkileşimi; ikincisi de kuantum seviyesinde nano ölçekte sensörler.

Mete Atatüre için çarşamba akşamı İstanbul’da tören düzenlendi ve Atatüre madalyasını Rahmi Koç’un elinden aldı, ardından da çalıştığı alanla ilgili kısa bir sunum yaptı.

Rahmi M. Koç bilim madalyasını ilk yıl olan 2016’da Aydoğan Özcan, 2017’de Daron Acemoğlu, 2018’de halen Koç Üniversitesi rektörü olan Metin Sitti, 2019’da Filiz Garip, 2020’de Hatice Altuğ, 2021’de Ali Hortaçsu, 2022’de Bilge Yıldız, 2023’te de Ayşe Zarakol kazanmıştı.