Canva 2012'de kurulduğunda misyonu "tasarım yapmaktan çok anlamayan kişilerin bile tasarım yapabilmesini" sağlamaktı. Bu şekilde PhotoShop'a rakip oldu. Peki yapay zeka çağında Canva'yı neler bekliyor? Şirketin CEO'su planlarını anlattı.

Canva, Photoshop’a alternatif olarak çok basit şekillerde tasarım yapmayı sağlayan bir platform. 2013 yılında kurulan platform özellikle amatör tasarımcıların hazır tasarım paketlerini kullanarak yeni şeyler üretmesini mümkün kılan bir site olmasıyla öne çıktı. O zaman bu yana 220 milyon aktif kullanıcıya sahip olan şirketin borsadaki değeri de 11 rakamlı sayılara ulaştı.

Ancak teknoloji durağan değil. Nasıl ki Canva pratikliğiyle Photoshop’a rakip oldu, şimdi de kendisine yeni bir rakip çıktı: Üretken yapay zeka. Canva’nın yerini kaptırmaması için yenilik yapması şart. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Melanie Perkins’e göreyse yapay zeka hiçbir zaman Canva’ya tehdit olmadı. HattaPerkins, yapay zekayı Canva’ya entegre etmek için epey heyecanlı. Bu yıl şirket yazılı komuta göre görsel oluşturabilen Leonardo.ai’yi satın aldı ve yapay zeka destekli tasarım araçlarından oluşan Magic Studio paketini piyasaya sürdü. Ekim ayında da kullanıcıların tasarımlarını iyileştirmelerine yardımcı olabilecek ya da ilhamiçin kullanabilecekleri Dream Lab adlı yapay zeka aracını piyasaya sürdü.

Canva daha önce bireysel kullanıcılara ve küçük işletmelere odaklanırken artık daha büyük kurumsal müşterilere yönelmiş durumda. Bu planının bir parçası olarak mart ayında iş odaklı tasarım platformu Affinty’yi satın aldı. Perkins ve eşi Cliff Obrecht şirketin büyüme hedeflerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyor. Hisselerinin yüzde 30’unu bağışlara ayırıyorlar. Perkins şirketin bundan sonraki hedeflerini WIRED’a anlattı. Mülakattan ilgimizi çeken kısımlar şöyle:

Üretken yapay zeka ortaya çıkıp da görsel tasarlamak tek bir komutla mümkün hale geldiğinde tepkiniz nasıl oldu?

Canva’nın vizyonu fikrinizi tasarıma dönüştürmeyi mümkün kılmak ve bu iki aşama arasındaki zorlukları en aza indirmek olageldi. Galiba amacımız hep bu olduğu için de Canva’da yapay zekayı benimsemeye çok erken başladık. Bizim açımızdan ilk büyük adım Arka Planı Kaldırma aracıyla oldu (Canva 2021’de yapay zeka destekli arka plan kaldırma aracı Kaleido’yu satın aldı), o zamandan beri de bu alana yoğun olarak yatırım yapmayı sürdürdük. Bu yüzden büyük dil modellerini ve üretken yapay zekayı ilk görüşümden beri çok heyecanlıyım çünkü yapay zekanın misyonumuzu yerine getirmemize gerçekten yardımcı olduğunu düşünüyorum.

Yapay zekanın Canva’ya tehdit oluşturabileceğiyle ilgili hiç endişelendiğiniz bir an olmadı mı?

Hayır hiç olmadı.

Bize yapay zeka planınızı anlatın…

En başından beri elimizde üçlü şema var. İlki dünyanın en son ve en iyi teknolojilerini alıp ürünlerimize entegre etmek ve müşterilerimizin deneyimlerini daha kolay hale getirmek. Gelişmemiz gereken alanlara büyük yatırımlar yapıyoruz, Leonardo.ai ve Kaleido’yu satın alıp yapay zekaya yüklü yatırımlar yapmamızın nedeni de bu. Son olarak uygulamamızın ekosistemi var, yani şirketler Canva’ya entegre olup geniş kullanıcı kitlemize ulaşabiliyorlar.

Yapay zekanın insan yaratıcılığını etkileyeceği yönünde büyük bir tartışma var. Yapay zekanın çok ileri gidebileceği, tasarım yapmanın tüm eğlencesini ortadan kaldırabileceği ya da tasarım alanını homojenleştirme riski konusunda endişeleriniz var mı?

Tasarımcıların kullandıkları araçlar yıllardır teknolojinin ilerlemesiyle birlikte değişti ve günümüzdeki halini aldı.

Görsel iletişim dünyası kökten değişti. 10 yıl önce Canva ile yola çıktığımızda “Dünya görselleşecek” diyorduk. Son 10 yılda bu dediğimizin doğruluğu kanıtlandı. 10 yıl önce bir pazarlamacı çalıştığı şirket için reklam panosu ya da minimal görsel oluşturabiliyorken şimdi neredeyse her bir dokunuşta markalarını ve görselliğini vurguluyorlar. Şirketlerin ve hatta öğrenci, öğretmen, diğer mesleklerin ve sektörün yarattıklarının sayısı katlanarak büyüyor gibi. Dolayısıyla yaratıcılığa yer kalmayacağını hiç sanmıyorum.

Mülakatın tamamını buradan okuyabilirsiniz. Bu arada Canva’nın halka arz planları olduğunu da not düşelim.

Yapay zekadan korkanlar bu haberi okumasın: Yapay zeka kendi köyünü kurdu, işbirliği yaptı, kendi demokrasisini ve ekonomisini yarattı