Karşınızdaki insanı ne kadar tanıyabilirsiniz? Ne kadar onun yerine düşünüp tam da onun yapacağı gibi akıl yürütebilir veya kararlar alabilirsiniz?
Aynı soruları yapay zeka için de sormak mümkün: Yapay zeka insan davranışlarını ve akıl yürütme biçimini taklit edebilir mi? Yapay zeka bir insanı ne kadar süreyle onunla sohbet ettikten veya onun hakkında ne kadar şey okuduktan sonra “tanıyabilir”?
Bu soruların cevapları, Amerika’da Stanford Üniversitesinde halen doktora öğrencisi olan bir ismin bundan 2 yıl önce yayınlanan ve bilgisayar bilimi dünyasında çok ses getiren makalesinde gizli.
Joon Sung Park’ın makalesi, onun yarattığı bir yapay zeka sohbet robotu modülüne ve gerçek insanlarla yürütülen bir deneye dayalı. Makale daha fikir aşamasındayken bile öyle heyecan vericiymiş ki, deneyi de yapmak için gereken parayı Google çıkarmış vermiş.
Her birine 100’er dolar ücret berilen 1000 kişi gelip Joon Sung Park’ın sohbet robotuyla sohbet etmiş, robotun uyguladığı kişilik testine girmiş, ardından benzer bir başka testi doğrudan psikologlar da aynı deneklere yapmış.
Sonunda Joon Sung Park’ın yapay zeka sohbet robotu modülü, konuştuğu 1000 kişiden 850’sini neredeyse mükemmel biçimde taklit edebilmiş, yani onların kişilik özelliklerini, akıl yürütme biçimlerini çözmüş. Hem de bir saat bile sürmeyen bir sohbetin sonunda.
Bu makale bilgisayar bilimi alanında o kadar büyük ses getirdi ve o kadar çok atıf aldı ki, konu Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın da ilgisini çekti.
Acaba çok gizli bir yapay zeka sohbet robotu yapmak, bu robota yabancı devlet adamları başta olmak üzere önde gelen kişilerle ilgili eldeki verileri girmek ve sonra da o yabancı liderin ileride ne yapacağını tahmin etmek mümkün olabilir miydi?
Şimdi The New York Times gazetesinde çıkan habere göre evet CIA gerçekten de böyle bir yapay zeka robotu geliştirmişti ve bunu hizmet içi eğitimden istihbarat analizine kadar pek çok alanda kullanmaya başlamıştı bile.
Yapay zekanın insan davranışlarını araştırmak için kullanılmasına dair çok çarpıcı bir örneği 10Haber 28 Kasım 2024’te haber olarak yayınlamıştı.