Çin, uzay sektöründe yeni adımlar atmaya devam ediyor. Yer uzay istasyonu SESRI, deneme faaliyetlerine başladı. Gelecekte bu platformun pek çok alandaki gelişmelere ön ayak olacağı düşünülüyor.

Son yıllarda uzay faaliyetlerinde büyük ilerlemeler kaydeden Çin, 2003 yılında ilk kez bir Çinli astronotu uzaya gönderdi. Bu olay, Çin’in uzay araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edildi. O zamandan beri, Çin yer uzay istasyonları, Ay keşif programları ve Mars keşif projeleri gibi birçok uzay faaliyeti yürütüyor.

İşte bunların en yenisi de Uzay Ortamı Simülasyon ve Araştırma Altyapısı (SESRI) denilen ‘yer uzay istasyonu’. Bu bağlamda Çin, SESRI deneme faaliyetlerine başladı. Dünya’nın yörüngesinde bulunan ve insanların yaşayabileceği istasyonlara yer uzay istasyonu diyoruz.

Çin Bilim Günlüğü gazetesinde yayımlanan habere göre, Heilongjiand eyaletinin merkezinde bulunan SESRI, uzay bilimi ve teknolojisi alanında büyük ölçekli bir yer temelli test platformu. Bu platform; uzay materyalleri, cihazlar ve diğer bilimsel konuların incelenmesi amacıyla tasarlandı.

Herbin Teknoloji Enstitüsü ile Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Şirketi ortaklığında geliştirilen platform; plazma, vakum ortamı, parçacık ışınlaması ve solar elektromanyetik radyasyon başta olmak üzere dokuz uzay ortamı faktörüne yönelik simülasyon kapasitesine sahip.

Platforma ilgi de büyük. SESRI’nin icra direktörü yardımcısı Li Liyi, hem yurt içi hem de yurt dışında 110’dan fazla üniversite ve araştırma enstitüsünün platforma başvuruda bulunduğunu söylüyor.

Gelecekte SESRI’nin nöroloji, yaşam, sağlık ve üst düzey cihaz geliştirme gibi alanlarda önemli bir rol oynayacağı da düşünülüyor.

50 yıl sonra ilk girişim: Ay görevinde siyaset ve SpaceX’in etkisi