Dünyamızın ilk oluştuğu zamandan beri bugünkü gibi olduğunu, karaların ve dağların hep kara parçası, denizlerin ve okyanusların ise hep deniz olduğunu sanıyoruz ama yanılıyoruz.
Alın size Türkiye’nin herhangi bir denize en uzak noktalarından biri olan Adıyaman’ı örnek verelim. Burası çok ama çok eskiden bir denizin tabanıydı. Bugün Adıyaman’ın tarım yapılan geniş düzlüklerinin üzerinde milyonlarca ton deniz suyu vardı, balinalar ve diğer deniz canlıları bu sularda yaşıyordu.
Bunu nereden mi biliyoruz? Çıkan fosil kanıtlarından. İşte son kanıt:
Adıyaman’da kimya öğretmeni olarak görev yapan Orhan Pamukçu, Olgunlar köyü kırsalında farklı bir taşa rastladı ve bunu Adıyaman Müze Müdürlüğüne teslim etti. Müze müdürlüğü ekipleri, taşın 85 milyon yıl öncesine ait bir deniz kestanesi fosili olduğunu belirledi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Adıyaman Müzesi Müdürü Mustafa Çelik, gazetecilere taşın müze envanterine alınması için çalışma başlattıklarını söyledi: “Bu fosil 85 milyon yıllık. Fosili, ilerleyen günlerde müzemizdeki teşhirde ziyaretçilerimizle buluşturacağız” dedi. Öğretmen Pamukçu ise doğa gezisi sırasında bulduğu fosili görmek isteyenleri müzeye davet etti.
Üç sene önce istiridyesi fosili bulunmuştu
Adıyaman’da üç sene önce de 65 milyon yıllık olduğu belirlenen deniz istiridyesi fosili bulunmuştu. Kahta ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Sırrı Kaya, köyün yakınlarında gezerken ormanlık alanda değişik yapıda bir taş bulup evine getirmiş, durumu Müze Müdürlüğü yetkililerine bildirmişti. İlk incelemede bulunan taşın 65 milyon yıllık deniz istiridyesinin fosiline ait olduğunu tespit edilmişti.
Bunun üzerine ekipler, bölgede daha fazla fosil olabileceğini ve geniş çaplı çalışma yapılacağını söylemişti.
Adıyaman denizinden bakalım başka neler çıkacak?