Genetiği değiştirilip insana uyumlu hale getirilmek istenmiş domuzlardan alınan bir böbrek daha bir hastaya nakledildi. Dünya çapında böbrek nakli bekleyen milyonlarca insan merakla bu hastanın durumunu izliyor.

Amerika’nın Alabama eyaletinden 53 yaşındaki Towana Looney adlı kadın bu yıl genetiği değiştirilmiş domuzdan böbrek nakli yapılan üçüncü hasta oldu. Looney, Kasım ayı sonunda ameliyat oldu ve şu anda durumu iyi ama vücudunun yeni böbrekleri kabul edip etmediği henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak bir iyi haber var: Bir genetiği değiştirilmiş domuzdan elde edilen böbrek daha Looney’e nakledilir edilmez çalışmaya başladı.

Dünya çapında milyonlarca insan böbrek nakli bekliyor ve bazılarının bu bekleyişi uzun yıllar sürebiliyor. Bu yüzden sağlık bilimleri bir süreden beri domuz iç organları üzerinde çalışıyor; bu hayvanların kalp, karaciğer ve böbrek gibi organları insanla çalışma kapasiteleri bakımından büyük benzerlik gösteriyor.

Domuzdan organ nakli için ileride organları insana nakledilecek olursa diye özel olarak genetiği değiştirilmiş, bu sayede insan vücudunun savunma hücrelerinin saldırısından daha az etkileneceği düşünülen domuzlar kullanılıyor. Ancak daha önce yapılan iki nakilde başarılı olunmadı, insan vücudu nakledilen organı reddetti. Doktorlar bu kez başarılı olmayı ve organ nakli konusunda yeni bir çığır açmayı ümit ediyor.

Nakil yapılan hasta Towana Looney, daha nakil yapılmazdan önce çok kuvvetli vücut savunma hücrelerine sahipti, ayrıca hastanın tansiyonu da çok yüksekti. Ancak The New York Times’ın haberine göre doktorlar bu savunma hücrelerini baskılamayı başardılar, ayrıca nakilden sonra hastanın tansiyonu da hızla normale döndü.

Kasım ayının sonunda yapılan nakil ameliyatı sonrasında nakledilen domuz böbreği neredeyse anında çalışmaya ve idrar üretmeye başladı ama hasta yine de sürekli biçimde diyalizde tutuluyor, böbreğin vücut tarafından kabul edilmesi için zaman yaratılıyor.

Eğer yöntem başarılı olursa dünya çapında böbrek nakli bekleyen milyonlarca insana bir ümit doğacak.