Kimliğin, ehliyetin, sigortan... Her şey ellerinde! Uber ve Yamaha'da yaşanan veri sızıntıları, kişisel verilerin ne kadar kolay çalındığını bir kez daha gösterdi.

Türkiye’de kişisel verilerin güvenliği endişe verici bir boyuta gelmiş durumda. Özel sektörden kamu kurumlarına kadar pek çok kuruluşta yaşanan veri sızıntıları milyonlarca kişinin hassas bilgilerinin yetkisiz ellerde dolaşmasına yol açıyor. Hatta kişisel bilgilerin Telegram gruplarında satıldığı bile çok kez haberleştirildi.

Son dönemde yaşanan bu olaylar kişisel veri güvenliği konusunda Türkiye’de ciddi bir sistemsel sorun olduğunu gösteriyor. Kişisel verilerin çalınması, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık gibi birçok suçun kapısını aralayarak, insanların hayatlarını olumsuz etkiliyor. Ancak bu duruma karşı ciddi bir önlem alınmıyor.

Free Web Turkey’den Ali Safa Korkut’un iki gün üst üste yaptığı haberler ise ‘veri güvensizliği’nin artık başka bir boyuta çıktığını gösteriyor.

İlk haber Uber Türkiye ile ilgili. Türkiye’de 10 ilde faaliyet gösteren Uber’in sürücüleri ve kullanıcılarının kişisel verilerinin çalındığı ortaya çıktı. Bunlara kimlikler, ehliyetler ve sigorta bilgileri de dahil. Olaydan, verileri çalanların attığı e-posta ile haberdar olan Uber, durumu Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na (KVKK) bildirdi.

Verileri çalınan kullanıcı ve sürücü sayısını kendisi de tespit edemeyen Uber, veri hırsızlığının hangi tarihte başladığından da ‘habersiz’.

Diğer haber ise Yamaha Motor’dan. Yamaha Motor, sistemlerinde bir güvenlik açığı tespit ettiklerini ve yaklaşık 36 bin müşterisinin kişisel verilerinin çalınmış olabileceğini duyurdu. 2019’da başlayan güvenlik açığını Yamaha Motor ancak 26 Mart 2024’te fark edebildi. KVKK’ya bildirim ise temmuzda yapıldı. Şirket, güvenlik açığını bağımsız bir siber güvenlik araştırmacısının kendilerini uyarması sayesinde fark ettiklerini belirtti.