Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis, temmuzda Asya, Afrika ve Avrupa'da sıcaklık rekorlarının kırıldığını belirterek "Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor'' dedi.

İnsani faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonları, atmosferde birikerek dünya genelinde ortalama sıcaklıkların yükselmesine neden oluyor. Bu durum, aşırı sıcaklık olaylarının sıklığını ve şiddetini artırarak, milyonlarca insanı olumsuz etkiliyor. Haziran 2023 ile Temmuz 2024 arasında küresel ortalama sıcaklıklar ardı ardına rekorlar kırdı. Birçok ülkede sıcak hava dalgaları yaygınlaştı. Özellikle Temmuz ayında, dünya genelinde aşırı sıcaklıklar birçok bölgede hayatı zorlaştırdı ve 22 Temmuz, kayıtlara geçen en sıcak gün olarak tarihe geçti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, temmuz boyunca aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini kaydetti.

Nullis, 2023’te en az 10 ülkenin, birden fazla yerinde günlük 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıkların kayıtlara geçtiğini söyledi.

İklim uzmanı Jose Alvaro da 22 Temmuz’un en sıcak gün olarak kaydedilmesinin ardından, 23 Temmuz’da da neredeyse aynı sıcakların görüldüğünü hatırlattı.

Asya, Afrika ve Avrupa’da sıcaklık rekorlarının kırıldığını vurgulayan Alvaro, “Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor. Örneğin, Las Vegas’ta 40 derecenin üzerinde 40 günden fazla sıcaklık görüldü” dedi.