İngiltere’deki Bristol Üniversitesinden bilim insanları minicik bir nükleer santral yaptı. Karbon-14 ile çalışıyor ve en azından 5,700 yıl boyunca kesintisiz enerji üretecek. Bu mini nükleer santral küçük elektrikli aletler için tasarlandı.

Bilim bunu da yaptı, bir mini nükleer santral üretti. Bu nükleer santral o kadar küçük ki, buna daha çok “pil” demek lazım. Ama klasik pillerdeki gibi içindeki enerji bitmiyor, bu pil binlerce yıl elektrik vermeye devam ediyor.

İngiltere’deki Bristol Üniversitesinde geliştirilen bu mini nükleer santral carbon atomunun radyoaktif bir izotopu olan carbon-14 kullanıyor.

Bu atom hayli enerjik elektronları yüzünden sürekli radyasyon yayıyor ama bu radyasyon çok kısa menzilli ve herhangi bir katı materyal onu derhal emiyor. Yani etrafını yeterince sağlam yaparsanız hiçbir sağlık zararı yok bu radyasyonun. Nitekim Bristol Üniversitesi uzmanları bu atomları elmasların arasına sıkıştırıyor.

Atomun enerjik elektronları sürekli hareketleriyle elektrik üretiyor. Bu süreç en çok, güneşten gelen fotonları elektriğe çeviren fotovoltaik panellerdeki sürece benziyor aslında.

1 gram carbon-14 atomu günde 15 joules elektrik üretiyor. Bakkaldan vetya marketten aldığınız standart alkalin AA tipi bir pil 20 gram ağırlığında ve her gramında 700 joules elektrik biriktirebiliyor.

Ama bir fark var: AA pil kısa dönemde nükleer pile göre çok daha fazla enerji veriyor ama bu enerji 24 saatte sona eriyor. Buna karşılık nükleer pil, carbon-14 atomunun yarı ömrü olan 5,700 yıl boyunca her an o enerjiyi üretmeye devam ediyor.

Bu düşük enerji çok sayıda küçük elektrikli aracı çalıştırabilir, elektronikte çok sayıda uygulama alanı bulabilir.