Efsanelerde sakinlerinin işlediği günahlar yüzünden 650 yıldan uzun bir süredir denizler altında kalan kayıp şehir Rungholt'un kalıntıları bulundu. Araştırmacılar kayıp şehrin ilk kez haritasını çıkardı.

Efsaneye göre bir zamanlar günümüzün Kuzey Almanya kıyılarında kurulan Rungholt şehri, sakinlerinin işlediği günahların cezası olarak şiddetli bir fırtınaya yakalanmış ve tek bir gecede Kuzey Denizi tarafından yutulmuştu. Bu günahlar arasında sarhoşluk, dinsizlik ve gösteriş bulunuyordu.

Hikayeye göre bolluk içinde geçen hayat, ahlaksızlığı da beraberinde getirmiş ve bir grup ayyaş gencin, Noel vakti bir rahibi handa domuzu kutsamaya zorlamasıyla sınırı aşmıştı. Din insanı kiliseye gidip Tanrı’dan gençleri cezalandırmasını istemiş. Ertesi gün de kasabayı terk etmiş.

Kısa bir süre sonra Rungholt’u yeryüzünden silen büyük fırtına etkisini göstermiş. Ortaçağ efsanelerinde, Kuzey Denizi’nin derinliklerinden çan kulesinin sesinin duyulabildiği geçer.

Bazı tarihçiler kasabanın gerçekten var olup olmadığını sorguluyordu. Yeni araştırmalar Wadden Denizi’nde bu kayıp şehrin kalıntılarını ortaya çıkardı.

Kiel Üniversitesi’nden jeofizikçi Dennis Wilken, “Önce çamur yatağının altında kalmış yerleşim kalıntılarını bulduk. Sonra da çeşitli jeofizik yöntemleri kullanılarak alanın haritası çıkarıldı” dedi.

Çalışmalar sırasında bir liman, büyük bir kilisenin temelleri ve drenaj sistemine ait izlere rastlandı. Gelgit düzlüklerindeki araştırmaların önemli yeni bulguların gün yüzüne çıkmasına yardımcı olacağı ve Kuzey Frizya halkının yaşamına dair yeni bilgiler sağlayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte bölgedeki koşulların kalıntıları devamlı aşındırmasından dolayı araştırmacılar bir bakıma zamana karşı yarışıyor.

Okyanustaki uzaylı kameraya takıldı