Uzay, otomobil ve sosyal medyanın öncülerinden ABD'li milyarder Elon Musk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Teknofest teklifini gelecek yıl değerlendirmeyi planladığını söyleyip, yatırım fırsatlarını konuşmak istediğini belirtti. Yaşananlar 'Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de görür müyüz?' dedirtiyor.

SpaceX, Tesla ve Twitter gibi büyük teknoloji devlerinin patronu olan ABD’li milyarder Elon Musk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen haftaki görüşmesinin ardından bu kez de Teknofest paylaşımıyla hem gelecek yıl davete iştirak etme hem de yeni yatırım sinyallerini verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için geçen hafta New York’a giden Erdoğan, oradaki Türkevi’nde Musk ve oğlu XÆ A-12’yi ağırlamıştı. Hatta bu görüşmede Erdoğan, Musk’a “Eşin nerede?” gibi özel sorular sormuş, Musk’ın oğluna top hediye etmişti. Görüşmede ciddi konular da ele alınmış, Erdoğan bir yandan Musk’ı Teknofes’e davet ederken, diğer yandan da milyarderden Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’ye kurmasını istemişti.

Musk, 27 Eylül’de başlayan ve bugün sona eren Teknofest’e katılamadı. Bununla birlikte Teknofest’ten görüntülerin yer aldığı bir videoyu paylaşarak, Erdoğan’a davet için teşekkür etti. Musk, “Gelecek yıl Teknofest’e bizzat katılmayı ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarını görüşmeyi dört gözle bekliyorum” sözlerini dile getirdi.

Bunun üzerine Erdoğan da Musk’ın X üzerinden attığı tweeti alıntılayarak, “Kazan-kazan anlayışıyla gerçekleştireceğimiz işbirlikleriyle, ülkemize ve insanlığa birçok alanda büyük katkılar sunacağımıza inanıyorum” dedi.

Musk’ın Türkiye’ye yapabileceği en büyük yatırım, birçok kişiye istihdam kapısı da olacak yedinci Tesla fabrikasını Türkiye’de açması olur. Türkiye’de Tesla araçlara duyulan ilgi de göz önünde bulundurulduğunda böyle bir anlaşmadan her iki tarafın da Erdoğan’ın dediği gibi ‘kazan-kazan’ durumuyla çıkması mümkün.

Tabii Berlin Senatosu, yeni Tesla fabrikasının Almanya’da açılması için elektrikli otomobil firmasına çok büyük avantajlar sundu. Hammaddeye ulaşım imkanının Berlin’e göre çok daha kolay olduğunu düşünürsek, Ankara’nın sağlayacağı bazı avantajlar sonrasında Tesla fabrikasını Türkiye topraklarında görme ihtimalimiz var.

Elon Musk, Erdoğan ile görüşmesine kucağında çocuğuyla geldi