Türk bilim insanı Prof. Dr. Fatih Ömer İlday pazartesi günü Berlin'de düzenlenen ödül töreninde Alexander von Humboldt Profesörlüğü ödülüne layık görülen 12 araştırmacıdan biri oldu.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Fatih Ömer İlday lazer teknolojisinin geliştirilmesine katkılarıyla Almanya’da “Alexander von Humboldt Profesörlüğü” ödülü aldı. Törende İlday dışında 11 araştırmacıya daha ödül verildi.

İlday’a ödülünü takdim eden Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark Watzinger Türk bilim insanının lazer çalışmalarını överek “Fizikçilerin lazeri ilk olarak bir balonun içine sıkışmış diğer bir balonu dışarıda kalana zarar vermeden patlatmak için kullandığı söyleniyor. Bu etkileyici bir başarı. Hiç şüphe yok. Lazer teknolojisinin balonlarla sınırlı kalmaması ne kadar iyi ve sizin gibi mümkün olanın sınırlarını sürekli zorlayan insanlar olması ne kadar güzel. Geleceğimiz için merak ve cesaretle, hırs ve azimle mücadele ediyorsunuz” dedi.

Vakfın internet sitesinde yer alan bilgilere göre malzeme bilimi ve lazerle madde arasındaki etkileşime odaklanan İlday son beş yılda bu alanda önemli başarılara imza attı. Özellikle ultra hızlı lazerlerin tıpta mikromakine ve lazer operasyonlarında kullanılmasında ilerleme sağladı.

Doktorasını 2003 yılında Cornell Üniversitesi’nden alan İlday araştırmacı olarak MIT’de çalıştı. 2006’da fizik profesörü olarak Bilkent Üniversitesi’ne geldi. 2014’ten beri de üniversitede hem fizik, hem de elektrik ve elektronik mühendisliği bölümlerinde hocalık yapıyor.

Ödül alan diğer isimler ise şunlar: Biofizik alanında Benoit Ladoux, uygulamalı dil biliminde Michaela Mahlberg, elektro teknoloji alanında Daniel Prades, kuantum bilgisi alanında Robert Rassendorf, bilgisayar grafiği ve görselleştirmesi alanında Dieter Schmalstieg, dijital sağlık alanında Ariel Dora Stern, sürdürebilirlik araştırmaları alanında Arnim Wiek ve yapa zeka alanında da Stefanie Jegelka, Marcus Rohrbahc, Peter Robinson ve Suvrit Sra.

Bilim onayladı: İnternet kullanımı iyi geliyormuş