Fransa'da yedi aile çocuklarına zararlı içeriklere maruz bırakmakla suçladığı TikTok'a dava açtı. Ailelerden ikisi platformu 15 yaşındaki çocuklarını intihara sürüklemekle suçluyor. 

TikTok, Instagram, Youtube gibi platformlar uzun zamandır çocukları zararlı içeriklerden koruyamadığı için eleştirilerin hedefinde. Fransa’da ise yedi aile konuyu mahkemeye taşıdı.

Franceinfo’ya konuşan avukat Laure Boutron-Marmion TikTok’un algoritmasının yedi genci intihar, kendine zarar verme, yeme bozukluğuna özendiren videolara maruz bıraktığı suçlamasıyla dava açıldığı söyledi. 15 yaşında olan iki gencin de intihar ettiği belirtildi.

Dava bir grup aile tarafından açılması bakımından Avrupa’da bir ilk. Aileler mahkemenin TikTok’un yasal sorumluluğunu tanımasını istiyor. Avukat Boutron-Marmion TikTok’un reşit olmayan tüketicilere ürün sunan bir ticari şirket olduğunu vurgulayıp ürünün eksiklikleriyle ilgili hesap vermesi gerektiği söyledi.

Diğer sosyal medya platformları gibi TikTok da bir süredir içerik politikalarının denetlenmesi konusunda incelemeye tabi tutuluyor.

Facebook ve Instagram gibi TikTok da ABD’de milyonlarca çocuğu platformuna çekmek, bağımlı hale getirmekle ve ruh sağlığına zarar vermekle suçlanan yüzlerce dava ile karşı karşıya.

Geçen ay ondan fazla eyalette Çinli şirkete zorlayıcı ve aşırı şekilde kullanılmak üzere tasarlanmış bir ürünle çocukların ruh sağlığına zarar verdiğini iddia ederek dava açıldı. Davalarla ilgili bir TikTok sözcüsü “Çoğunun yanlış ve yanıltıcı olan bu iddialara kesinlikle katılmıyoruz” demişti.

Fransa’da açılan dava hakkında ise TikTok henüz sessizliğini bozmadı. Şirket daha önce çocukların ruh sağlığıyla bağlantılı sorunları ciddiye aldığını söylemiş, CEO’su Shou Zi Chew uygulamayı kullanan gençleri korumak için önlemlere yatırım yapıldığını savunmuştu.

14 yaşında bir çocuk, yapay zekayla sohbet ettikten sonra kendini öldürdü; annesi şimdi yapay zekadan davacı