Gençlerin okulda cep telefonu kullanıp kullanmaması konusu Avrupa'nın gündeminde. Kıtada günden güne yaygınlaşan yasaklarla bazı okullarda öğrenciler artık okul saatlerinde cep telefonu kullanamıyor. Benzer bir yasak ABD'de de gündemde.

Cep telefonları, özellikle ‘akıllı telefon’ denen internete de bağlanabilen mobil cihazlar uzun süredir yaşamlarımızın ayrılmaz birer parçası. Elimiz ayağımız gibi bir uzva dönüştü. Yetişkinler arasında zaten yaygın olan cep telefonlarını kullanma yaşı da giderek düşüyor. Cep telefonlarının varlığı ve sosyal medya gibi etkenler sosyal yaşamımızın tanımını da oldukça değiştirdi. Bazı eğitimciler çocuklar arasında yaygınlaşan telefon kullanımının sosyal hayatı ve eğitimi sekteye uğrattığını düşünüyor. Bunlardan biri Hollanda’daki Calvijn Koleji’nin müdürü Jan Bakker; altı ay önce Calvijn Koleji’nin yöneticileri öğrencilerin okulda cep telefonu kullanmasını yasakladı. Bakker kendilerine “1800’li yıllarda mı yaşıyoruz” denerek tepki gösterildiğini söyledi.

Cep telefonu yasağı Avrupa okullarında yayılıyor

Velilerin çoğunun yeni düzenlemeyi desteklemesine rağmen yüzde 20’lik bir kesim de itiraz ediyor. İtiraz edenlerden bazıları gün içinde çocuğuna ulaşmak isteyen veliler. Bakker ise öğrencilerin cep telefonlarını kullanmasının sosyalliği tamamen bitirdiğini düşünüyor. Bakker “Koridorlarda yürürseniz hepsinin telefonlarına baktığını görebilirsiniz. Masa tenisi masaları bomboş” diyerek bu duruma tepki gösteriyor.

Calvijn Koleji’ndeki cep telefonu kısıtlaması ne ilk ne de son olacak gibi görünüyor. Yazın bitmesiyle sınıflara dönen Avrupalı öğrencilerin bazıları cep telefonlarını sırt çantalarında tutmak zorunda. Fransa’da 200 okul da bu sene cep telefonu yasaklarını denemeye başlayacak. Macaristan, İtalya ve Yunanistan da benzer kısıtlamalara gitmeyi hedefliyor.

Telefon yasağı okul kültürünü değiştiriyor

Calvijn Koleji’nin yöneticilerine göre telefon yasağı devreye girdiğinden beri öğrenciler hatrı sayılır bir değişim geçirdi. Bakker bu durumu “Kaybettiğimiz şey her neyse onu geri kazandık” diyerek açıklıyor. Bakker’a göre okuldaki öğrenciler birbiriyle daha çok diyalog kuruyor ve dersler daha az sekteye uğruyor. Radboud Üniversitesi’nin geçen yılki araştırmasına göre yasaklar dikkat dağınıklığını da önlüyor.

Calvijn’deki bu değişim Hollanda’daki başka okulların da dikkatini çekti. Birçok okul yöneticisi telefon yasağının etkileri konusunda okulla iletişime geçti. Hollanda Eğitim Bakanlığı da bir süredir yasaklara dair gündemi değerlendiriyor. Daha önce lise düzeyinde telefon ve akılı saatleri yasaklamayı öneren bakanlık, bu uyarıyı ilkokullara da gönderdi.

Okullarda telefon kullanımı ABD’nin de gündemindeydi

Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Georgia eyaletinde gerçekleşen okul saldırısında ikisi öğrenci, ikisi öğretmen dört kişi hayatını kaybetmişti. 14 yaşında bir öğrencinin gerçekleştirdiği bu saldırı dünya gündemine oturarak ABD’nin bazı politikalarına dair soru işaretlerine sebep olmuştu. ABD’de bulunan okulların yüzde 77’sinde akademik kullanım dışında öğrencilerin cep telefonlarını kullanması yasak. Georgia saldırısının ardından yükselen soru ise şu: Öğrenciler telefonlarını kullanamadığında kendilerini nasıl güvende hissedecek?

Bu soruyu gündeme getirenler aslında Cumhuriyetçiler. Georgia saldırısının ardından yaptıkları yorumlarda “korku içindeki çocukların aileleriyle iletişim kurabilecekleri tek yolun” cep telefonları olduğunu söylediler. Sosyal medyada da bu durumla ilgili çeşitli gönderiler paylaştılar.

Aşırı cep telefonu kullanımı kas ve kemik yapısını bozuyor