Güney Kore’nin İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü KAIST’te çalışan bir grup bilim insanı ve araştırmacı, kanserli hücreleri yeniden normal hücreye dönüştürebileceklerini söylüyor. Bunu da kalın bağırsak kanseri hücrelerinde başardıklarını iddia ediyor.
Ancak bu başarı henüz bir bilgisayar simülasyonunda elde edilmiş. Yani bırakın insanı herhangi bir denek hayvanında bile denenmemiş, yaşayan bir hücrede yapılmamış bir şey.
Ama yine de ümit verici. Çünkü kanser tedavileri hep kanserli hücrelerin şu veya bu yolla tamamen öldürülmesine ve yok edilmesine dayalı. Oysa enstitünün Biyo ve Beyin Mühendisliği bölüm başkanı profesör Kwang-Hyun Cho tam tersi bir yöntem öneriyor, hücreleri öldürmek yerine onları yeniden “normal”e döndürmek.
Bu konuda bir de bilimsel makalesi yayınlanan Kwang-Hyun Cho, kanserli hücreleri nasıl geriye, normale dönmeye zorladıklarını detaylarıyla anlatıyor. Ancak Güney Koreli bilimciler, dü nyanın gri kalanındaki bütün kanser araştırmacılarının takıldığı yere takılmışlar: Bir hücreyi kanserli yapan tetikleyici mekanizmayı bulmak.
Her kanser vücuttaki tek bir hücreden başlıyor. O hücre normal zamanı geldiğinde ölmeyi reddetmenin ve bu yüzden kendisini öldürmeye gelen vücudun savunma hücrelerinden gizlenmenin bir yolunu buluyor, sonra da çoğalmaya başlıyor.
Bu tek hücrenin DNA kopyalanması sırasında yaşamış olması gereken bir mutasyondan kaynaklanıyor.
işte KAIST’te kanseri araştıran ekip bu başlangıç noktasını bulmak için de farklı bir yol izlemiş, kansere sebep olan mutasyonun belli bir rota izlemesi gerektiğini düşünmüşler ve bu rotayı bulmaya odaklanmışlar.
Bunun için de bir bilgisayar simülasyonu yaratmışlar, hücredeki, hücre DNA’sında ve RNA’sında yaşananları bu simülasyonda canlandırıp çözümler aramışlar ve şimdi bulduklarını düşünüyorlar.
Eğer bu buluş gerçekse, henüz teorik bir gerçek. Bunun canlı hücrelerde denenmesi, ardından denek hayvanlarına uygulanması ve en sonunda da insanda denenmesi gerekecek. Yani daha çok uzun yıllar ve uzun bir yol var.