Instagram 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getiriyor. 'Genç hesapları' isimli uygulamayla ebeveynler reşit olmayan kullanıcıların bazı içeriklere erişimini ve diğer kullanıcılarla etkileşimini kısıtlayabilecek.

Teknoloji devleri sosyal medya platformlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle artan baskıyı azaltmak için hamle yapmaya başladı. Son olarak Avustralya belli yaşın altındaki çocuklara sosyal medya platformlarına erişimi yasaklayacak bir yasa hazırladığını duyurmuştu.

Instagram’ın da bağlı bulunduğu çatı şirketi Meta 18 yaş altı kullanıcılar için ‘genç hesapları’ uygulaması getirdiğini açıkladı. Açıklamaya göre 18 yaş altı kullanıcıların hesapları otomatik olarak ‘genç hesabına’ dönüştürülecek ve 16 yaş altı kullanıcıların kısıtlamaları kaldırmak için ebeveyn onayına ihtiyaç duyacak.

Uygulama ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği ülkelerinde bu yılın sonuna doğru başlayacak. Türkiye dahil dünyanın geri kalanınınsa 2025’i beklemesi gerekecek.

Genç hesaplarıyla neler kısıtlanacak

‘Genç hesap’ kullanıcılarının hesapları otomatik gizli olacak. Böylece yalnızca kabul edilen takipçilerin paylaştıkları içerikleri görüp onlarla etkileşime geçebilecekler. Aynı şekilde 18 yaş altı kullanıcılar yalnızca takipleştikleri kişilerle mesajlaşabilecek.

Uygulamayla çocukların ‘Keşfet’ ve ‘Reels’ bölümlerinde karşılarına çıkabilecek içerikleri de kısıtlanacak. Böylece şiddet gösteren ya da kozmetik ürün reklamları gibi platformun ‘hassas’ olarak tanımladığı içeriklerin bu yaş grubunun karşısına daha az çıkması hedefleniyor.

18 yaş altı hesaplar akşam 10 ve sabah yedi arası ‘uyku modu’na alınacak. Bu süre boyunca gelen bildirimler sessize alınacak ve gelen mesajlara otomatik yanıt verilecek.

Ebeveynler hesaplarını denetleyebilecek, çocuklarının ayarlarını yönetebilecek, çocuklarının görüntülediği konu başlıklarını görebilecek.

Çocukların son bir haftada hangi kullanıcılarla mesajlaştığı da görülebilecek. Ancak mesajların içeriğine erişilemeyecek.

Ebeveynler çocuklarının uygulamayı kullanma sürelerini belirleyip belirli saat aralıklarında Instagram’a girmelerini engelleyebilecek.

Ya yaşları hakkında yalan söylerlerse?

Meta açıklamasında gençlerin yaşları hakkında yalan söyleyebileceğine dikkat çekilerek bununla ilgili önlemlerden de kısaca bahsedildi. Platform ergenlere ait hesapların proaktif biçimde tespit edilmesi için yeni teknolojiler geliştirdiklerini söylüyor. Bu teknolojiler sayesinde yetişkin doğum tarihiyle platforma kaydolan ergenlerin tespit edilip hesaplarının kısıtlı hesaba dönüştürülmesi planlanıyor. Meta dönüştürme sürecinin 2025’in ilk döneminde ABD’de başlayacağı ifade ediliyor.

Avustralya çocuklara sosyal medyayı yasaklayacak: Mümkün mü, nasıl?