Japon mucit Hiroşi İşiguro son 18 yılını giderek kendisine daha çok benzeyen tam altı robot birden yapmaya ayırdı. En sonuncusu artık konuşabiliyor, cevap verebiliyor. Tek eksiği yürüyememesi. İşiguro bu robotu kendi yerine derse sokuyor.

Yüzü, bedeni, konuşması ve saçları aynı size benzeyen robot klonunuz olsa nasıl olurdu, hiç düşünmüş müydünüz? Bir Japon mucit bunu çoktan düşündü ve nasıl olacağını gerçekten görebilmek için bu robotu yaptı. Hem de hızını alamayıp son 18 yıl içinde böyle böyle tam altı robot yarattı!

Hiroşi İşiguro’nun yaptığı bu robotlardan sonuncusu kendi fiziksel görünümüne en çok benzeyen Geminoid HI-6 oldu. Robot ilginç bir şekilde İşiguro’nun yüz ifadelerini kolayca taklit edebiliyor. İşiguro’nun uzaktan kontrol edilebilen android versiyonu şu anda Osaka Üniversitesi’nde sergileniyor.

İşiguro robota büyük dil modeli entegre etti, o büyük dil modelini de kendi yazdığı 10 kitap ve bugüne kadar medyaya verdiği tüm demeçlerle ‘eğitti.’ Tabii ona sesini de verdi.

İşiguro “Bu versiyonun esas özelliği konuşmaya dayalı olması. Başta bu robotu meşgul olduğum zamanlarda ders vermesi için kullanıyordum. Ama şimdi anlatacakları bittikten sonra dinleyicilerin sorduğu sorulara da cevap verebiliyor” dedi.

Kafası plastik, iskeleti metal. Japon mucit robotun gerçekmiş hissi veren derisinin de silikondan yapıldığını söyledi. Ancak robotun bir eksiği var: Yürüyemiyor. Ancak yakın gelecekte iki ayaklı bir mekanizmasının eklenmesi bekleniyor.

Robot toplamda 53 derecelik özgür hareket açısına sahip ve başta üst vücut hareketleri ve yüz ifadeleri olmak üzere çeşitli insan davranışlarını yapabiliyor. İnsan varlığının tam olarak ne olduğu ve androidlerin insanları geçip geçemeyeceği sorularına cevap verebiliyor.

Robotun sesi de tıpatıp aynı değil. Daha çok alışılmadık bir aksana sahip sıradan yetişkin bir erkek sesine benziyor.

İşiguro’nun esas amacı olabildiğince gerçekçi görünümlü bir robot yapabilmek. Çünkü meslektaşlarıyla birlikte insansı robotlarla etkileşimin sıradanlaştığı bir dünya hayal ediyorlar. İşiguro bu bağlamda uzaktan kontrol edilebilen ve konuklarla otonom bir şekilde etkileşime giren Erica adlı resepsiyonist olarak kullanılan androidi de gösterdi. İşiguro robotlarla ancak onlara yakın hissederek ve toplumun bir parçası gibi görerek iyi ilişkiler kurabileceğimizi söylüyor.

Teknofest özeti: Kutup İHA’sı, otizmli çocuklar için robot, bas parmağını sportif becerini öğren…