Özel bir konuşma bozukluğu nedeniyle çevresiyle iletişimi sadece yazıyı konuşmaya dönüştüren bir yazılımla iletişim sağlayabilen genç kendine ses arıyor: Kaybettiği babasıyla aynı aksanda konuşan birinin sesini.

İngiltere’de yaşayan Christian Wilson metni konuşmaya dönüştüren bir yazılım kullanarak insanlarla iletişim kuruyor. Worcester Üniversitesi öğrencisi gencin sözel dispraksi adı verilen bir tür konuşma bozukluğu var. Konuşabilmek için ağız kaslarını doğru pozisyona getirmekte güçlük yaşıyor.

Kullandığı yazıyı sese dönüştüren yazılımda kullanmak için ölmüş babasıyla aynı aksana sahip bir ses arıyor. Sesi babası gibi çıksın istiyor. Birmingham aksanına sahip aynı zamanda Warwickshire ağzıyla konuşan birini arıyor yani.

Memleketi Warwickshire olan babası aynı zamanda Birmingham City’nin renklerine gönül vermiş bir futbol taraftarıymış: “Babamı hatırlayamıyorum ama onun gibi bir sese sahip olmak onu içimde yaşatmak gibi olur, hayallerim gerçek olur.”

Şu an yazılımda kullandığı ses hepimizin artık telefonlardan aşina olduğu o robotik ses. Birmingham’da doğmuş bir genç olarak Birminghamlı biri gibi sesi olsun istiyor, kendi deyimiyle ‘Star Wars karakteri gibi’ konuşmak istemiyor.

BBC aracılığıyla Birmingham veya Warwickshire aksanına sahip insanlara çağrı yapan Wilson ses kayıtlarını bekliyor. Gelen kayıtlardan en sevdiği ikisine karar verecek. Daha sonra ses bağışçısı bu insanların 150 cümleden oluşan ses kayıtları alınacak. Konuşma engelli insanların kullandığı Speak Unique isimli uygulama bunu tek sese dönüştürecek. Bu ses Wilson’ın yeni sesi olacak, kulağa babası gibi gelen sesi. Böylece hayali gerçeğe dönecek.

‘Her’ filmi gerçek olmaya çok yakın: GPT-40 dinliyor, görüyor ve konuşuyor