Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, sirke sineklerinin çiftleşmeden doğurmasını sağladılar. Bakire doğum olarak bilinen partenogenez ilk kez bir hayvana genetik mühendislik sayesinde kazandırıldı. Bir haber daha var: Bu özellik yavrulara da aktarılıyor.

Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Latince adı Drosophila melanogaster olan sirke sineklerine çiftleşmeden doğurabilme yeteneği kazandırıldı.

Bu başarıya Birleşik Krallık’taki Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları erişirken, çalışma sonunda bakire doğum yapabilen sirke sineği geliştirildi. Bakire doğum olarak da bilinen partenogenez adlı süreçte dişiler, erkeğin yumurtayı döllemesine gerek kalmadan bunu kendi bedenlerinde embriyo haline getirebiliyor.

Bu araştırmada ilk kez bir hayvana bu özellik genetik mühendislikle kazandırıldı. Partenogenez yani bakire doğum yeteneği kazandırılan dişi sirke sinekleri bu özelliklerini yavrularına da aktardı.

El Pais’in haberine göre 2015 yılında bir ekip soyu tükenmekte olan ufak dişli testere balığında bakire doğumun ilk vakalarından birini keşfederken, sadece iki yıl önce de San Diego Hayvanat Bahçesi’nde türü tehlikede olan Kaliforniya kondorunun iki dişisi, eşleşme erkekleri orada olsa bile aseksüel olarak doğurmuştu. Evrimsel biyolog Alexis Sperling, Cambridge Üniversitesi’nde genetiğiyle oynanarak partenogenez yapabilen ilk canlıyla ilgili çalışmasını insanlıkla paylaştı. Bu yeteneğin yavrulara da geçtiğini belirten Sperling, “Yavrular tamamen sağlıklı ve partenogenez yapma gücü onlara geçmesine rağmen, cinsel olarak üremelerini de sürdürüyorlar” diyor.

Bu keşif altı yıl süren bir çalışma ve 220 binden fazla sinek yaratma işlemi gerektirmiş. Sperling, “Bu, daha uzun ve çok daha az yönetilebilir üreme süreleri olan diğer hayvanlarla düşünülemezdi” ifadesini kullanıyor.

Barselona Biomedikal Araştırma Enstitüsü’nde (IRB) sirke sineği araştırmacısı olan Cayetano González, bunun çok şaşırtıcı bir araştırma olduğunu söylüyor: “Sadece sihirli gen kombinasyonunu bulmakla kalmadılar, aynı zamanda onu, partenogenez yapamayan bir türe sahip bir tür yapmak için kullanıyorlar.” Uzmanlara göre bu çalışma hayvanlarda aseksüel üremede evrimsel bir yolun göstergesini ortaya koyuyor. Ancak henüz keşfedilmemiş başka yollar olabilir.

Bilim dünyasında bu hafta: Oda sıcaklığındaki süper iletken LK-99 olay oldu ama bilim insanları keşfe şüpheci yaklaşıyor