Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya’nın ortak uzay aracı Merkür gezegeninin çok yakınından bu gezegenin kuzey kutbunu görüntüleri. Merkür gezegeninin en çarpıcı görüntülerini elde etti.

Merkür, Güneş sistemimizin hem çok iyi bilinen hem de çok az araştırılmış bir gezegeni. Şimdi Avrupa Uzay Ajansı ile Japonya’nın birlikte yolladığı bir uzay aracı bu gezegene 300 kilometre yakına kadar geldi, gezegenin daha önce görülmemiş ayrıntıda fotoğraflarını çekti.

Gezegenin Kuzey Kutbuna çok yaklaşan buradaki dev kraterlerin izlerini görüntüledi. Buraya neredeyse düz bir çizgi halinde ve 1500 kilometre boyunca uzanacak şekilde ardı ardına göktaşları gelmiş, kraterlerin görüntüsü çok çarpıcı.

Bu geçiş, 2018’de uzaya gönderilen BepiColombo adlı uzay aracının Merkür yakınından altıncı ve son geçişi aslında. Araç Merkür’ün yörüngesine girecek ve orada kalacak. Bu manevraların bu yılın sonunda tamamlanması bekleniyor.

Uzay aracı adını 20. yüzyılda yaşamış bir İtalyan matematikçi olan Giuseppe (Bepi) Colombo’dan alıyor. Colombo, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın 1970’lerde Merkür’ü keşif için yolladığı Mariner 10 adlı uzay ajansının görevinin tasarlanmasında kritik roller oynamıştı.