Bu hafta geceleri gözünüzü gökyüzüne çevirirseniz aynı anda iki meteor yağmuruyla birden karşı karşıya kalabilirsiniz. Üstelik bir tek onlar yok; yakında Perseid meteor yağmuru da zirveye çıkacak. Teleskoplarınızı, olmadı dürbünlerinizi hazırlayın.

Geç saatlere kadar uyanık kalmayı ve yıldızları görebildiğiniz geceler gökyüzünü seyretmeyi seviyorsanız müjdemiz var: Bu hafta iki meteor yağmurunun bombardımanı altında olacağız. Bu meteor yağmurlarından biri Güney Delta Southern Delta Aquarids, diğeri Alpha Capricornids. Bunlar kalbinizi hızlandırmaya yetmiyorsa elimizde bir de Perseid meteor yağmuru var. Bu hafta başımı kaşıyacak vaktim yok diyorsanız, Perseid’in ağustosun ortalarında zirve yapacağını hatırlatmaktan mutluluk duyarız.

Anlayacağınız önümüzdeki günlerde meteor sezonuna giriyoruz. Western Üniversitesi’nde fizikçi olan Peter Brown ışık kirliliğinin olmadığı ve havanın da açık olduğu neredeyse her gece çok sayıda meteor göreceğimizi söylüyor.

Bir kuyruklu yıldız ya da asteroidin enkazı Dünya atmosferine girdiğinde epey hızlı hareket eder. Kum tanesi kadar küçük olabilen bu enkazlar atmosferde yanarken arkada parlayan bir ışık akımı bırakır. Meteor yağmurları her yıl aynı zamanlarda meydana geliyor ve günlerce, haftalarca sürebiliyor. Tabii pik yaptıkları, yani meteorları çok daha sık görebildiğimiz dönemler epey kısa sürüyor. Dünya Southern Delta Aquarids ve Alpha Capricornids’i yaratan kuyruklu yıldız enkaz alanından hep aynı zamanlarda geçtiği için iki meteor yağmurunun pik zamanı her yıl çakışıyor.

Aslında Southern Delta Aquarids 18 Temmuz’dan beri aktif halde. Pik zamanını ise 29 Temmuz’u 30 Temmuz’a bağlayan gece yaptı. Ama üzülmeyin, zaten meteorları en iyi Güney Yarımküre’dekiler gördü. Alpha Capricornids ise 7 Temmuz’dan beri aktif. O da pikini 30 ve 31 Temmuz arasında yaptı. Alpha Capricornids en azından her iki yarım küreden de görülebiliyor. Pik zamanlarını kaçırdıysanız bile önümüzdeki günlerde meteor yağmurlarının devam edeceğini unutmayın.

Meteor yağmurunu en iyi izleme yöntemi sokak lambalarından, dükkanların neon ışıklarından olabildiğine uzaklaşmak, kapkaranlık bir yerde olmak. Şehirde yaşıyorsanız böyle bir yer bulmak elbette zor, ama kırsalda o kadar zor değil. Böyle sıkıntılı durumlarda meteor yağmurunu odanızdaki bilgisayar ekranından takip etmek de mümkün. Hiç vaktiniz yoksa aşağıya bir video linki bırakıyoruz.

Peki ya bu iki meteoru birbirinden nasıl ayırt edeceğiz? Uzmanlar Alpha Capricornids’in daha parlak ve yavaş olduğunu, gökyüzünde birkaç saniye kaldığını söylüyor. Southern Delta Aquarids ise hem daha hızlı hem de daha sönük oluyor.

Bu haftanın yıldızları bu iki meteor yağmuru olsa da gökyüzünün kuzeyinde Perseus takımyıldızından gelen parlak ve hızlı Perseidleri görebilirsiniz. Hem bu meteor yağmurunun piki 11-12 Ağustos gecesi olacağı için hâlâ vaktiniz var.

Bu yıl zirve yapmasını beklediğimiz diğer meteor yağmurlarını da şöyle bırakalım:

📌Draconids: 7-8 Ekim

📌Orionids: 20-21 Ekim

📌Southern Taurids: 4-5 Kasım

📌Northern Taurids: 11-12 Kasım

📌Leonids: 17-18 Kasım

📌Geminids: 13-14 Aralık

📌Ursids: 21-22 Aralık

Bu şölen kaçmaz: Perseid meteor yağmuru bu gece ve yarın zirveye çıkıyor