Microsoft'un Call of Duty, World of Warcraft ve Diablo gibi büyük oyunların yapımcısı Activision Blizzard'ı 75 milyar dolara satın almasına Birleşik Krallık'ın tekelleşmeye karşı duran denetçisi mani oldu.

Dünya çapında yankı uyandıran oyunlar yapan Activision Blizzard’ı satın almak isteyen Microsoft, Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu’nun (CMA) duvarıyla karşılaştı. Kurum, aylarca süren süren incelemelerinin ardından Microsoft’un 75 milyar dolarlık teklifiyle ilgili bir rapor yayımladı.

Raporda söz konusu anlaşmanın gerçekleşmesi halinde ‘hızla büyüyen bulut oyun piyasasının geleceğini değiştireceği ve önümüzdeki yıllarda oyuncuların daha az yenilikçi içeriğe ulaşacağı’ konusundaki endişelerini dile getirdi.

Bilgisayar işletim sistemi Windows’un sahibi olduğu için Microsoft’un zaten bulut oyun hizmetlerinde güçlü bir yere sahip olduğu belirtilen raporda, hiçbir bulut oyun işletimcisinin söz konusu şirket kadar avantaja sahip olmadığı kaydedildi. Microsoft’un Birleşik Krallık piyasasında yüzde 60 ila 70’lik bir paya sahip.

ABD de karşı çıkıyor

Anlaşmanın kaderini belirlemede Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin yanı sıra en etkili kurumlardan biri olan CMA’nın böyle bir karar alması, Microsoft’un Activision Blizzard’ı bünyesine katma mücadelesinde şimdiye kadar yaşanan en kritik gelişme oldu.

Microsoft’un bu eylemine karşı endişelerini belirten tek kurum CMA da değil. Daha önce ABD’nin Federal Ticaret Komisyonu da tekelleşme kaygısından dolayı Microsoft’a dava açmıştı. AB ise incelemelerine devam ediyor.

Öte yandan Suudi Arabistan, Güney Afrika, Brezilya, Şili, Japonya ve Sırbistan’ın düzenleyici kurumları anlaşmayı onayladı. AB’nin kararını 22 Mayıs’a kadar açıklaması bekleniyor. ABD’de Federal Ticaret Komisyonu’nun açtığı dava ise 2 Ağustos’ta görülecek.

İtirazı kabul edilmezse

Ancak Microsoft pes etmeye yanaşmıyor. Şirketin Başkanı Brad Smith, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda CMA’nın kararının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Kararı temyize götüreceklerini belirten Smith, Activision Blizzard oyunlarının 150 milyon cihazda daha oynanabilir hale getirmek için çoktan birtakım sözleşmeler imzaladıklarını ifade etti.

CMA’nın kararının Birleşik Krallık vatandaşlarına ‘kötülük’ olacağını söyleyen Activision Blizzard da Microsoft’un arkasında olduğunu vurguladı. Ancak Microsoft’un itirazı da olumsuz yanıt bulursa, şirket Activision’a ayrılma tazminatı olarak 3 milyar dolar ödemek zorunda kalacak.

Microsoft oyun şirketini aldı, Sony hisseleri düştü