Bilgisayarların hayatımıza girdiği noktada, bu teknolojini varacağı seviyeyi 1965 yılında ortaya koyduğu Moore Yasası’yla öngören, Silikon Vadisi’nin öncülerinden Gordon Moore, 94 yaşında yaşamını yitirdi. 1950’lerde yarı iletkenler üzerinde çalışmaya başlayan Moore, Intel’in kurucuları arasında yer almıştı.
Bilgisayarların işlem gücünün her yıl iki katına çıkacağını öngören, daha sonra bunu her iki yılda iki katına çıkacak şeklinde düzelten Moore, bu Moore Yasası’yla bilgisayar işlemcileri endüstrisinin temelini oluşturdu. Moore’un 1965 tarihli iddiası, bilgisayarların fiyatının diğer tüketim malları gibi son kullanıcıların da alabileceği düzeye ineceğini içeriyordu. Çünkü Moore’un iddiası da yıllar içindeki bu işlem gücünün katlanma hızının, üretim maliyetini de düşürmeyi beraberinde getiriyordu. Nitekim öyle oldu, bellek kartları artan bir hızla daha verimli ve daha ucuz hale geldi.
Today, we lost a visionary.
Gordon Moore, thank you for everything. pic.twitter.com/bAiBAtmd9K
— Intel (@intel) March 25, 2023
Doktorasının ardından ticari olarak uygulanabilir transistör ve entegre devre üreten Fairchild Semiconductor laboratuvarına katıldı. Şirket büyüyünce, bulunduğu bölgede oluşturduğu hareketlilikle bugün Silikon Vadisi adı verilen bölgenin temelini oluşturdu.
Hawaii’de yaşamını yitiren Moore, 2002 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından en yüksek sivil onur olan Özgürlük Madalyası’na layık görülmüştü.
2008 yılında bir mülakatta Moore, yaptığı tüm çalışmalar için, “Yapmaya çalıştığım şey, bir çip üzerine daha fazla şey koyarak tüm elektronik cihazları daha ucuz hale getireceğimiz mesajını yaymaktı” şeklinde konuşmuştu.