Dört yıl boyunca OpenAI'da ChatGPT'nin geliştirilmesine yardım eden 26 yaşındaki Balaji, San Francisco'daki evinde ölü bulundu. Balaji, ağustos ayında şirketten ayrılarak, New York Times'ın telif davasına muhbir olarak dahil olmuştu.

Dünyanın en popüler yapay zeka destekli sohbet robotunu geliştiren OpenAI’ın eski araştırmacılarından Suchir Balaji, şirkete zarar verebilecek iddiaları öne sürdükten aylar sonra San Francisco’daki evinde ölü bulundu. 26 yaşındaki Balaji, OpenAI’yı ChatGPT’yi geliştirirken telif haklarını ihlal etmekle suçladıktan sadece üç ay sonra, 26 Kasım’da, öldü.

Mercury News’in haberine göre Balaji’nin ölümünde cinayete işaret eden herhangi bir şeye rastlanmadığını söyleyerek bunun intihar olarak değerlendirildiğini söyledi.

Balaji 2020 yılında katıldığı OpenAI’da dört yıl boyunca araştırmacı olarak çalışmıştı. ChatGPT 2022’de piyasaya sürüldüğünde Balaji topladıkları verilerin telif hakkı ihlali olup olmadığını sorgulamaya başladı. New York Times’ın haberine göre bu ağustos OpenAI’dan ayrıldı çünkü “artık topluma faydadan çok zarar getireceğine inandığı bir teknolojiyi geliştirmeye yardım etmek istemiyordu.”

Gazeteye o zaman “Benimle aynı şeye inanan bir kişinin şirketi terk etmesi gerekiyordu” demişti.

X’in sahibi Elon Musk, Balaji’nin ölüm haberine kendi platformundan tepki göstererek “Hmm” diye yazdı. OpenAI ise ölüm haberiyle ilgili “Bugün bu çok üzücü haberi öğrendiğimizde yıkıldık. Kalbimiz Suchir’in zor zamanlardan geçen sevenleriyle” dedi.

New York Times’ın telif davasına dahil olmuştu

Son iki yılda OpenAI gibi şirketlere gazetelerden, yazarlardan ve hatta oyunculardan çeşitli gerekçelerle telif davası açıldı. Bu hukuki süreçlerde Balaji’nin tanık olması “kritik” görülüyordu.

New York Times da OpenAI’ya dava açan kuruluşlardan biriydi. Gazete haberlerinin ChatGPT’yi beslemek için kullanıldığını iddia ederken, hem OpenAI hem de hissedarı Microsoft bu iddiaları reddetti. Daha sonra gazete davada tanık olarak yer alacak kişilerden birinin “şirketin geliştirdiği teknoloji hakkında bilgili” Balaji olduğunu açıkladı.

Dava dilekçesinde OpenAI ve Microsoft’un bir haber için emek sarf eden gazeteci ve editörlerin çabalarının dikkate alınmadığı ve üstüne güvenilir haberleri yaratanların ve yayınların haklarını yok saydığını söyledi.

Balaji’nin endişesi neydi?

Balaji New York Times’a yapay zekayla ilgili riskin sanılandan çok daha acil olduğuna inandığını söylemiş, “Yapay zekanın hastalıkları iyileştirmek ve yaşlanmayı durdurmak gibi çözülemeyen sorunlara çare bulmak için kullanılabilecek bir şey olduğunu düşünmüştüm. Sorunlarımızı çözmeye yardımcı olabilecek bir çeşit bilim insanı icat edebileceğimizi düşünmüştüm” demişti.

Ancak bu teknolojiyi geliştirmek için kullanılan dijital verileri üreten bireylerin, işletmelerin ve internet hizmetlerinin ticari sürdürülebilirliği ortadan kalkabilirdi. Balaji de işte yapay zeka teknolojisinin internet ekosistemi için sürdürülebilir bir model olmadığını düşünüyor.

OpenAI, Microsoft ve diğer şirketler yapay zeka teknolojisini geliştirirken kullandıkları internet verilerinin “adil kullanım” kapsamına girdiğini iddia ediyor. Onlara göre veriler birebir kopyalanmıyor. Balaji’yse ekim ayında X hesabındaki paylaşımında yapay zeka ürünlerinde “adil kullanım”dan bahsetmenin mantıksız bir savunma gibi göründüğü sonucuna vardığını söylemişti. Nihayetinde yapay zeka aldığı bilgilerle bu bilgilerin kaynaklarına doğrudan rakip olabilecek bir konuma gelmişti.

OpenAI vites yükseltti, yeni dönemde bir milyar kullanıcı hedefliyor