Her ne kadar 105 ışık yılı bir insan için çok ama çok uzun bir mesafeyse de, uzay ölçeğinde bakıldığında oldukça yakın sayılır. Dünyamızdan 105 ışık yılı mesafedeki HD 110067 adıyla bilinen yıldız aslında çok da dikkat çekici değildi, kataloglanmış, işte bir numara verilmiş ve unutulmuştu. Yıldızlar içinde bir yıldız.
İlk bakıldığında hesap yapılmış ve bu yıldızın kabaca 8 milyar yaşında, yani bizim yıldızımızdan daha yaşlı olduğu düşünülmüştü.
Ama yakın zamanda astronomlar bu yıldıza daha detaylı bakmaya karar verdiğinde çok şaşırtıcı bilgiler ortaya çıktı.
Birincisi yıldız sanıldığı kadar yaşlı değil, çok daha gençti. Kabaca 2,5 milyar yaşındaydı.
İkincisi bizim güneşimizden kütle olarak daha küçüktü.
Üçüncüsü etrafında 6 gezegen dolaşıyordu ve yıldızın kendi dönüşl hareketiyle etrafındaki 6 gezegenin dönüşleri matematikçilerin “mükemmel uyum” dediği cinstendi. Gezegenlerin yörüngeleri de, güneşin kendi dönüşü de aynen bizim güneş sistemimizdeki gibi son derece istikrarlıydı.
Bu da yıldız sisteminin bir hayatı destekleyip desteklemediği sorusunu getirdi. Çünkü ortaya hayat çıkması için gerekli şartlardan biri bu istikrar. Ancak gezegenlerin böyle bir istikrarı varsa orada atmosfer oluşabiliyor. Atmosferin varlığı da, bir ihtimal yaşamı destekleyebilir, dünyamızda olduğu gibi yaşamı başlatan şartları yaratabilir. Daha ayrıntılı bilgi burada.