Dünya çapında bir araştırma genel kanının aksine internet kullanımının bize iyi geldiğini gösterdi.

İnternet kullanımı genelde mesafeli yaklaşılan bir konu; uzmanlar özellikle gençlerin üstünde olumsuz etkileri olabileceği konusunda sıklıkla uyarılar yapıyor.

Ancak yeni bir araştırma tam tersini söylüyor. Oxford Üniversitesi’nin geniş çaplı araştırması internet kullanımının daha yüksek refah ve hayattan tatmin olma seviyesiyle ilişkili olduğunu gösterdi.

Üniversitenin sosyal bilimler fakültesinin parçası olan Oxford İnternet Enstitüsü araştırma için 168 farklı ülkenin verilerini analiz etti. 2006-2021 arasında toplanan veriler geniş bir yaş aralığını temsil ediyor. 15-99 yaş aralığında 2.4 milyon kişinin verileri incelenen araştırmada analizi etkileyebilecek gelir seviyesi, eğitim, sağlık ve ilişki durumu faktörler de hesaba katıldı.

Araştırmada iyi olma hali hayattan tatmin olma, sosyal hayat, günlük negatif ve pozitif deneyimler gibi sekiz gösterge üstünden değerlendirildi. Katılımcıların yüzde 85’inde internet kullanımıyla iyi olma hali arasında olumlu ve istatistiki olarak anlamlı bir bağ olduğu görüldü. Çoğunluğu 15-24 yaş arasında kadınlardan oluşan yüzde 5’lik kesimde ise internet kullanımıyla negatif bağ olduğu görüldü. Araştırmanın yazarları bunun internet  kullanımının mutsuzluğa yol açtığını kanıtlamadığının altını çiziyor, ancak sosyal medyanın özellikle genç kadınlar üstünde olumsuz etkilerine dair bulgularla paralel olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırma sosyal medyaya değil genel internete erişim ve kullanımına odaklanıyor; internette ne kadar süre geçirildiği ya da internetin ne amaçla kullanıldığına bakmıyor. Neden sonuç ilişkisi kuran bir araştırma da değil. Bu anlamda fazla genel bulgular sunduğundan internet kullanımının herkese iyi geldiği sonucunu çıkarmak elbette yanlış olur. Ancak internet kullanımının olumsuz etkilerini yeniden tartışmaya açmak ve kısıtlamak yerine güvenli hale getirmenin yollarını bularak faydalarından yararlanmaya devam etmek açısından önemli.

Kolaysa bu hızı yakala: Saniyede üç İnternet sitesi yayın hayatına başlıyor