SpaceX, Falcon Heavy roketini 30 Nisan Pazar günü altıncı kez fırlatarak, üç uyduyu uzak jeostatik yörüngeye gönderdi.

Falcon Heavy, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden pazar günü havalanarak, üç uyduyu yaklaşık ekvatordan yaklaşık 35 bin 786 km yüksekteki jeostatik yörüngeye taşıdı. SpaceX, roketin fırlatmasını hava koşulları nedeniyle günlerce süren gecikmenin üzerine bir de 28 Nisan’da son dakika iptal etmişti. Özel uzay şirketi bu iptalin nedenini açıklamadı.

Hafta sonu gerçekleşen fırlatma ise başarıyla gerçekleşti. SpaceX, üç uydunun kalkıştan yaklaşık 4,5 saat sonra bir dizi işlemin 13 dakikalık süre zarfında tamamlanmasının ardından planlandığı gibi yörüngeye yerleştirildiğini açıkladı.

Görevin ana yükü, merkezi Kaliforniya’daki Viasat şirketi tarafından çalıştırılacak 6,400 kilogram ağırlığındaki geniş bant uydusu ViaSat-3 Americas’dı.

SpaceX’in motor mühendisi Atticus Vadera, fırlatma sırasında yapılan canlı yayında, “Viasat-3’ün dünyanın en yüksek kapasiteli uydusu olması bekleniyor, şimdiye kadar fırlatılan en büyük elektrikli uydu olacak” dedi.

Roketle fırlatılan diğer uydular arasında merkezi San Francisco’daki Astranis Space Technologies’in Arcturus iletişim aracı ile merkezi Washington’daki Gravity Space’e ait olan GS-1 uydusu oldu.

Falcon heavy’nin üç adet birinci kademe iticisi yeniden kullanılabilir şekilde tasarlanmıştı ancak pazar günkü görevde iticilerin hiçbiri kurtarılamadı. Çünkü bu ağır yükleri uzak yörüngeye gönderdikten sonra dikey iniş için Dünya’ya güvenli bir şekilde dönmelerine yetecek kadar yakıtları kalmadı.

SpaceX bu yıl sadece Starship için 2 milyar dolar harcayacak