Özel uzay şirketi SpaceX, Starlink bölümüne yazılım mühendisi olarak 14 yaşındaki bir dahiyi işe aldı. Kairan Quazi, önümüzdeki ay Santa Clara Üniversitesi'nden mezun olacak ve hemen ardından SpaceX'in Starlink'in projesinde yazılım mühendisi olarak çalışmaya başlayacak.

Kairan Quazi, California’daki Santa Clara Üniversitesi’nden bilgisayar mühendisliği alanından bu ay mezun olacak. Kairan, SpaceX ile ‘teknik açıdan zorlu’ ama ‘eğlenceli’ olarak nitelendirdiği mülakatı geçmeyi başardı. Kairan’a göre, mezun olduktan sonra Starlink’te yazılım mühendisi olarak çalışmaya başlayacak. Onu şirketin diğer mühendislerinden ayıran özelliği ise daha sadece 14 yaşında olması.

LinkedIn hesabında perşembe günü bir yazı yayımlayan Kairan, “Starlink mühendislik ekibinde yazılım mühendisi olarak çalışmaya başlayacağım. SpaceX olgunluk ve yeteneğimi tartmak için yaşımı dikkate almayan nadir şirketlerden biri” dedi.

The Seattle Times’ın haberine göre Kairan’ın bir diğer başarısı ise Santa Clara Üniversitesi’nden mezun olacak en genç kişi olması. Kairan’ın bu hızlı yolculuğu 2 yaşında eksiksiz cümle kurabildiğinin fark edilmesiyle başladı. Los Angeles Times’a göre Kairan anaokuluna gittiğinde diğer çocuklara ve öğretmenlere radyoda duyduğu haberleri anlatıyormuş. Ailesi, Kairan’ın üçüncü sınıfta okulda verilen ödevlerde zorluk yaşamadığını fark edince 9 yaşındaki çocuğu California’daki bir topluluk kolejine götürmüş.

Ailesi BrainGain dergisine yaptığı açıklamada Kairan’ın aynı yıl girdiği IQ testinde dünya nüfusunun yüzde 99,9’undan daha yüksek bir zekaya sahip olduğunu öğrendiklerini söyledi. Kairan birkaç ay sonra Intel Labs’da yapay zeka araştırma görevlisi olarak staj yaptı. 11 yaşına geldiğindeyse bilgisayar mühendisliği eğitimi almak üzere Santa Clara Üniversitesi’ne geçiş yaptı.

Kairan’ın aktarımına göre geçen yıl siber istihbarat firması Blackbird.AI’da makine öğrenimi stajyeri olarak dört ay geçirdi ve manipüle edilmiş sosyal medya içeriklerini işaretlemek için geliştirilen bir programın tasarlanmasına katkıda bulundu.

ABC7 News’e konuşan Kairan, “Bazıları çocukluğumu kaçırdığımı düşünüyor ama ben öyle düşünmüyorum. Bu zihniyet beni daha yeni ortaokuldan mezun ederdi” dedi. Kairan hedefinin, ‘zorlu sorunlarla mücadele edeceği, kamu yararına hizmet edeceği ve radikal yenilikler peşinde koşacağı bir kariyer’ olduğunu belirtiyor.

SpaceX’in uydu-internet hizmeti Starlink, ocak ayında Nijerya’da faaliyete geçerek, ilk kez Afrika pazarına girdi. ABD’nin Washington eyaletinde çalışmak için en az 14 yaşında olmak gerekiyor.

Dünyanın gerçek süper zekalısı 11 yaşındaki Yusuf Şah