Mezopotamyalı parfümor Tapputi’nin Milattan Önce 1200’lü yıllarda kil tabletlere kazıdığı parfüm formülü, bilim insanlarının çalışmalarıyla çözüldü ve dönemin parfümü günümüz şartlarında tekrar şişelendi.
Kil tabletlere Akadça yazılan formüller, Türkiye’de 15 kişilik ekip tarafından incelenerek parfümün hem içeriği hem de yapılış şekli detaylandırıldı ve üretim tekniği uygulandı.
Greek Reporter’daki habere göre, Eski Asur devletinin sınırları içerisindeki kazılarda bulunan çizi yazısı tablet üzerinde keşfedilen ifadeler, ilk kadın parfümor olan Tapputi’nin kokularını üretirken hangi adımları izlediğini gösteriyordu.
Türkiye Koku Akademisi ve Koku Kültürü Derneği’nin ortak çalışması yaklaşık 3 yıl sürerken, parfüm uzmanları da kokunun laboratuvar ortamında üretim süreçlerine dahil oldu.
Ekip parfümü oluşturmada kısmen başarılı oldu ancak tabletlerin kırık olması ve ifadeler üzerinde devam eden çalışmalar parfümün tam olarak netleşmesinin önünde engel oluşturuyor.
Araştırmada yer alan Bihter Türkan Ergül’ün ifadesine göre, tabletlerde Tapputi’nin kokuyu nasıl ürettiği ve damıtma sürecini nasıl gerçekleştirdiği sorularına cevap bulunabiliyor ve tabletteki her çivi yazısı, antik kokuları modern bir laboratuvarda deneyimleme ve zamanda geriye seyahat etme fırsatı sunuyor.
Mezopotamya’daki koku kültürünün 8000 yıla dayandığını hatırlatan Ergül, bu noktadan ileri gitmenin zor olabileceğinin altını çiziyor.