Türkiye bir ‘süper bilgisayar atağı’na hazırlanıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu TÜBİTAK’ın başkanı Hasan Mandal dün bu konuda bilgi verirken, Türkiye’nin dünyanın sekizinci en güçlü süper bilgisayarı kabul edilen MareNostrum 5’in sadece kullanıcısı değil ortağı da olduğunu söyledi, bununla da yetinmedi Türkiye’nin kendi süper bilgisayarını geliştirmek ve daha hızlandırmak için çalıştığını da anlattı.
TÜBİTAK, Türkiye’nin de ortağı olduğu süper bilgisayar ‘MareNostrum 5’ ve TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından işletilen Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı (TRUBA süper bilgisayarı) hakkında çevrimiçi bilgilendirme toplantısı yaptı.
‘Süper Bilgisayar Odaklı Çözümlerde Yeni İmkanlar ve Fırsatlar: MareNostrum 5 ve TRUBA’ başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna değindi. Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deneye imza atacağını bildiren Mandal deneylerin geleceğin sorunlarına çözüm üretmede önemli yere sahip olduğunu söyledi.
‘Geleceğin sorunlarını çözmede etkili’
Süper bilgisayarların bilimsel araştırmalara verdiği katkılara değinen Mandal büyük veriye dayalı hesaplama yönetiminin, hızın ve sürdürülebilirliğin, geleceğin sorunlarını çözmede önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin de ortağı olduğu MareNostrum 5’in dünyadaki süper bilgisayarlar arasında sekizinci sırada olduğunu belirten Mandal MareNostrum 5 sayesinde Türkiye’deki bilim insanlarının bu altyapıya sahip olma imkanını bulduğunu kaydetti. Küresel riskler içerisinde iklim değişikliği ve buna bağlı etkilerin bir önceki yıla kıyasla çok daha kritik hale geldiğini söyleyen Mandal bu risklerin çözümünde yüksek başarımlı hesaplamaların çok daha önemli hale geleceğini aktardı.
ULAKBİM tarafından işletilen TRUBA ile ilgili hedeflerini de anlatan Mandal “Önemli bir kapasite artırımıyla süper bilgisayarlar arasında ilk 500’de değilken ilk 300’de yer alabileceğimiz ve bu yılın sonundaki yapay zeka modülümüzle artık 100’de olmak için aday olduğumuz bir sistemle karşı karşıyayız. 2023 yılı sonu itibariyle hem TRUBA hem de MareNostrum 5 ile 180 farklı kuruma, altı binden fazla araştırmacıya hizmet veriyoruz” diye konuştu.
Dünya’da sekizinci süper bilgisayar
MareNostrum 5’in sadece kullanıcısı değil ortağı da olduklarını söyleyen Mandal “MareNostrum 5 ile de dünyadaki 8’inci süper bilgisayarın ortağıyız. Buna finans ayıran bir ülkeyiz biz. Sadece finans ayırmak da değil, bu ortağı olduğumuz altyapının en etkin ve en verimli şekilde bir bilim misyonuna, teknoloji misyonuna doğru dönüşümü söz konusu. İklim değişikliği, yenilenebilir enerji, ilaç ve aşı geliştirme, virüs yayılımı simülasyonları, yapay zeka ve büyük veri uygulamaları MareNostrum 5’in ana görevi olacak. Devasa bir altyapı bu. 380 bin dizüstü bilgisayarın kapasitesine eşdeğer bir altyapı. Bu altyapı tabii ki gelişecek. MareNostrum 5, Avrupa Komisyonu’nun desteklediği bir yapı. O yüzden de tüm paydaşlarımızın en iyi projelerini buraya getirip bu sürecin içerisinde olacağını düşünüyoruz” dedi.