İnsanlar ‘düşünen makine’lerden korkuyor. Bu korkunun temelinde, bir gün bu makinelerin kendi kendilerini üretme, yani insan müdahalesi olmadan kendi kendileri çoğalma yeteneği sahibi olup sonra da dünyayı ele geçirme endişesi var.
Dünya ilk konuşan yapay zekalarla, yani sohbet robotlarıyla karşı karşıya kaldığından beri, zaten uzun yıllardır bilim kurgu edebiyatının ve sinemasının başlıca konusu olan bu korku iyice canlandı.
Özellikle son 20 yılda yapay zeka, onu var eden nöral ağlar ve en önemlisi makine öğrenmesi adı verilen yapay zekanın kendi kendini eğittiği yöntemin devreye girmesi bu alandaki gelişmeleri çok hızlandırmış durumda. Şimdi sadece kendi kendine öğrenen, bizimle sohbet eder gibi konuşan yapay zekalar yok, bilgisayar programı yazan yapay zekalar da var. Üstelik bu programları, Google algoritması gibi son derece karmaşık ve kapsamlı konularda yazabiliyorlar.
Son yapılan açıklama tam da bu konuda. Google’ın CEO’su Sundar Pichai Google’daki yeni kodların dörtte birinden fazlasının yapay zeka tarafından oluşturulduğunu, daha sonra çalışanlar tarafından kontrol edildiğini açıkladı. Bu yıl şubat ayında şirketten sızan iç yazışmalar çalışanların daha hızlı kod yazmasına yardımcı olmak için ‘Goose’ adlı dahili yapay zeka modelinin sessizce devreye sokulduğunu ortaya koymuştu.
Dahili ve harici yapay zeka
Business Insider’ın haberine göre CEO Pichai dün şirketin 3. çeyrekteki mali performansını sunarken yeni kodun dörtte birinden fazlasının yapay zeka tarafından üretildiğini söyleyerek bunun Google içinde üretkenliği ve verimliliği artırdığını vurguladı.
Pichai “Bu mühendislerimizin daha fazlasını yapmasına ve daha hızlı hareket etmesine yardımcı oluyor. İlerlememizden ve önümüzdeki fırsatlardan enerji alıyorum ve harika ürünler geliştirmeye odaklanmaya devam ediyoruz” dedi.
Oran çarpıcı olsa da bu Google için beklenmedik bir durum değil. Şubat ayında şirket çalışanların kod yazmasına ve ürün geliştirmesine yardımcı olmak için ‘Goose’ adlı yeni bir dahili yapay zeka modeli başlatmıştı.
Mühendisler işsiz mi kalacak?
Şimdi cevabı merak edilen soru şu: Yapay zeka dünyanın en parlak beyinlerini işsiz mi bırakacak? Şirket yöneticileri Goose’u hayata geçirirken çalışanlara böyle bir şey olmayacağı sözünü vermişti, ancak bazı çalışanların yine de endişeli olduğu biliniyor.