Aralarında Google, Meta, Microsoft ve Amazon’un da olduğu teknoloji devleri, ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle yapılan görüşmelerin ardından yapay zekâ teknolojisinde riskleri en aza indirmek ve geliştirilen ürünlerin güvenli olmasını sağlamak amacıyla gönüllü olarak bir dizi önlem almayı kabul etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre yedi teknoloji şirketi, geliştirdikleri yapay zekâ ürünlerini piyasaya sürmeden önce bu teknolojinin güvenli olduğundan emin olmak amacıyla bazı önlemleri hayata geçirecek.
Önlemler arasında ticari amaçlı kullanılan yapay zeka sistemlerinin üçüncü taraflarca denetlenmesi de var. Fakat bu denetimi kimin yapacağı ya da sürecin nasıl yöneteceği belirsiz.
ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketinin yanı sıra yeni kurulan teknoloji firması Anthropic ve Inflection, biyogüvenlik ve siber güvenlik gibi risklere karşı önlem olarak ürünlerinin güvenliğinin kısmi olarak bağımsız uzmanlarca test edilmesini kabul etti.
Şirketler geliştirdikleri teknolojilerin kabiliyetlerinin yanı sıra sistemlerin eksiklikleri ve sorunları konusunda kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirecek.
Yeni önlemler kapsamında teknoloji şirketleri yapay zekâ ile geliştirilen içeriklerin kullanıcılar tarafından anlaşılması için bu içeriklere filigran yani işaret yerleştirecek.
Bu şekilde kullanıcıların gerçek içerikle deepfake (derin-sahte) denilen görsel ve işitsel sahte içeriği birbirinden ayırt edebilmesi amaçlanıyor.
VOATürkçe’nin haberine göre yedi şirketin gönüllü olarak almayı kabul ettiği önlemler şu şekilde:
- Yapay zeka ürünlerinin güvenliği bağımsız uzmanlarca test edilecek
- Geliştirilen teknoloji konusunda hükümetler, endüstri, sivil toplum ve akademiyle yapay zeka risklerinin yönetilmesi konusunda bilgi paylaşılacak
- Yapay zekayla üretilen içeriğe işaret (filigran) yerleştirilecek
- Geliştirilen sistemlerin kabiliyet ve sorunları konusunda kamuoyu bilgilendirilecek
- Şirketler siber güvenlik ve iç tehdit önlemlerine yatırım yapacak
- Kanser ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadelede gelişmiş yapay zeka araçları kullanılacak.
‘Bu işi doğru yapmak zorundayız’
ABD Başkanı Joe Biden bu görüşmeler hakkında, şirketlerin gönüllü olarak atacakları adımların yapay zekâ alanında emniyet, güvenlik ve güvenle ilgili olduğunu söyledi. Bu alanda daha fazla adım atılması gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade eden Biden, “Bu ciddi bir sorumluluk, bu işi doğru yapmak zorundayız” dedi.