Son günlerde siyasetçilerin ve ünlülerin sahte fotoğrafları sosyal medyada yayılarak geniş kitlelere ulaşıyor. Bunun son kurbanı da Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis oldu. Francis’in uzun beyaz bir şişme mont giydiği fotoğrafı hafta sonu sosyal medya gündemine yerleşti. Gerçek olup olmadığına dair tartışmalar yaşanan fotoğrafın daha sonradan aslında bir yapay zeka ürünü olduğu anlaşıldı.
Yapay zeka ürünü sahte fotoğrafların daha önceki kurbanları arasında eski ABD Başkanı Donald Trump da vardı. ‘Sus payı’ davasında yargılanan Trump’ın polisler tarafından yaka paça mahkemeye götürüldüğünü gösteren fotoğraflarla sosyal medyada oldukça dalga geçilmişti.
Trump’ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve oyuncu Will Smith’in de yapay zeka ile sahte fotoğrafları paylaşılmıştı. Bazıları bu fotoğrafların sahte olduğunu anlasa da birçok sosyal medya kullanıcısı, sözkonusu fotoğrafları sanki gerçekmiş gibi paylaşarak yapay zekanın tuzağına düşebiliyor.
Yapay zekanın oyununa gelmemek mümkün
Yapay zekanın oyununa gelmemenin yollarını arıyorsanız sizlere birkaç taktik verebiliriz. Yapay zeka her yeni güncellemeyle kusursuzluğa bir adım daha yaklaşsa da hâlâ detaylarda hatalara rastlanabiliyor. Örneğin yapay zeka yüz çizimlerinde henüz tam olarak ustalaşamadı. Başta gözler olmak üzere yüzdeki bazı tutarsızlıklar dikkatli inceleme sonrasında kolayca anlaşılabiliyor.
Ayrıca piksel uyumsuzluğu, düşük çözünürlük ve bulanıklık gibi fotoğrafın kalitesini düşüren unsurlara da yapay zeka ürünü fotoğraflarda rastlamak mümkün. Tüm bunların haricinde yapılacak bir şey daha var: Yapay zeka algoritmaları, sahte fotoğraflar üretirken kaynak görüntüleri kullanabiliyor. Dolayısıyla fotoğrafı aratarak orijinaline ulaşmanız mümkün olacaktır.
OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir