ABD’de 58 yaşındaki Donanma Gazisi Lawrence Faucette kalp yetmezliği nedeniyle yaşam mücadelesi verirken Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları, artık daha sık denenmeye başlanan operasyonla, genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi nakli gerçekleştirdi ve hastayı hayata bağladı.
Hastanın operasyondan iki gün sonra sandalyede oturabildiği ve şakalar yaptığı açıklanırken, nakli gerçekleştiren Dr. Bartley Griffith şaşkınlığını şöyle anlattı: “Başımı sallayıp duruyorum. Domuz kalbi olan biriyle nasıl konuşabilirim ki?”
Maryland ekibinin Xenotransplantasyon uzmanı Dr. Muhammad Mohiuddin de şunu söylüyor: “Bu domuz kalbinin bir insanda çalıştığını görmek inanılmaz bir duygu. Hiçbir şeyi önceden tahmin etmek istemiyoruz. Her günü bir zafer olarak kabul edip ilerleyeceğiz.”
Hastanenin açıklamasına göre yeni kalp, herhangi bir destekleyici makine olmadan iyi çalışıyor. Fakat bu her şeyin sona erdiğini göstermiyor. Doktorlara göre gelecek birkaç hafta hasta için hayati önem taşıyor.
Aynı uzman ekip geçen yıl genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini literatüre geçen ilk operasyonla David Bennett isimli hastaya nakletmişti. Fakat Bennett, yeni kalbiyle iki ay hayatta kalabilmişti.
ABD’de geçen yıl yapılan kalp nakli sayısı 4100’ün üzerinde. Sadece uzun vadede hayatta kalma şansı en yüksek hastalara nakil gerçekleştirilebiliyor.
Bu deneme nasıl gerçekleşti?
Hayvandan insana organ nakli denemeleri, insanların bağışıklık sistemi yabancı dokuyu hemen yok ettiği için onlarca yıldır başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bilim insanlarıysa buna karşılık, organlarını insana daha uyumlu hale getirebilmek için genetiği değiştirilmiş domuzları kullanarak yeni denemeler yapıyor. Son zamanlarda domuz böbrek ve kalpleri bağışlanan insan bedenlerinde test ediyorlar.
Aynı ekip geçen yıl yaptığı denemede hastayı iki ay hayatta tutabilince yeni operasyon için izin prosedürü zorlu geçmiş. 300 sayfadan fazla belge ABD Gıda ve İlaç İdaresi, FDA’e sunulmuş. Raporda Maryland araştırmacıları, geçen yılki ilk denemeden gerekli dersleri çıkarıp nakli daha iyi hale getirdiklerini söylediler ve tekrar denemenin mantıklı olduğunu savundular. Sonunda da izni aldılar.
Bilim insanları geçen yılki nakilden sonra, kalbin içinde gizlenen bir domuz virüsünün belirtilerini keşfetmişlerdi. Yeni çalışmalarda gizli virüsleri aramak için daha iyi testler yaptılar ve bazı ilaçları tedavi listesinden çıkardılar.