Bilim insanları, nadir bulunan ve hızla bozunan astatin elementinin en hafif izotopunu keşfetti. 190-Astatine'in keşfi, atom çekirdeğinin yapısı ve bu maddenin sınırları hakkında önemli bilgiler sağlayacak.

Finlandiya’da Jyväskylä Üniversitesi’nin Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen bir deneyde, 85 proton ve 105 nötrondan oluşan, önceden bilmediğimiz 190-Astatine elde edildi. Bu izotop, bugüne kadar keşfedilen en hafif astatin oldu.

Hızlı bozunan ve bu nedenle de nadir bulunan bir element olan astatinin dünya üzerinde bir çorba kaşığından fazla olmadığı tahmin ediliyor. Yeni keşfedilen izotop, 84Sr ışın parçacıkları ile gümüş hedef atomlarının füzyonu sonucu elde edildi. İzotopun varlığı, RITU geri tepme ayırıcısının dedektörleri kullanılarak tespit edildi.

Yeni atom çekirdeğinin alfa bozunumu yoluyla daha kararlı izotoplara bozunduğu belirtiliyor. Peki bu ne anlama geliyor? Alfa bozunumu ağır çekirdeklerin bozunma şekli. Bu yolla bir çekirdek iki nötron ve iki proton içeren helyum çekirdeği salarak daha küçük bir çekirdeğe dönüşüyor.

Bu bozunma şekli, özellikle ağır elementlerde bulunan görece daha kararsız ve radyoaktif izotopların kararlı hale gelmesine yardımcı oluyor. Kararlı çekirdeklerin parçalanma ve bozunma eğilimleri daha az ve daha uzun ömürlü oluyor.

Yeni keşif kısa süre önce yüksek lisansını tamamlayan Jyväskylä Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Doktora Öğrencisi Henna Kokkonen tarafından yapıldı. Bu çalışma Kokkonen’in yüksek lisans tezinin bir parçasıydı.

Kokkonen, “Yeni çekirdeklerle ilgili çalışmalar, atom çekirdeklerinin yapısını ve bilinen maddenin sınırlarını anlamak için önemli” dedi.

Nötrinonun kütlesini ölçme yolunda önemli ilerleme