Türkiye’nin milli kaynaklarla ve mühendislerle ürettiği ilk haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD’nin Florida eyaletinde özel uzay şirketi SpaceX’in roketiyle başarıyla fırlatıldı. Falcon 9 roketiyle taşınan uydu Türkiye saati ile dün sabaha karşı 02:30 civarında fırlatıldı. Fırlatmadan yaklaşık yarım saat sonra uydu roketten sıkıntı çıkmadan ayrıldı.
Liftoff of Falcon 9 and @Turksat 6A! pic.twitter.com/jCAhyHRmEC
— SpaceX (@SpaceX) July 8, 2024
TÜBİTAK Uzay projesi olan Türksat 6A, TUSAŞ, Aselsan ve CTECH ortaklığında Türkiye’de üretildi. Dünya’dan 35 bin 786 kilometre uzakta yörüngeye yerleşecek olan uydunun amacı yörüngedeki uydularda olası bir arıza ya da sorun sırasında yedek uydunun devreye girerek hizmet kesintisini önlemesini sağlamak. Ayrıca uyduların kapasitesini artırarak daha fazla veri transferi sağlanması amaçlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Türksat 6A’nın çalışmaya başlamadan önce yaklaşık bir ay sürecek kontrollerden geçeceğini söyledi.
Türksat 6A Ku-bant ve X-bant frekanslarında çalışacak ve geniş bir kapsama alanına sahip olacak. Her iki frekans da veri iletiminin hava koşullarından daha az etkilenmesini sağlıyor. Buna ek olarak X-bant frekansı daha çok askeri ve hassas veri iletiminde tercih ediliyor. Çünkü bu bantta çalışan sistemler hem daha güvenli hem de müdahalelere karşı dirençli oluyor. Uydu Türkiye, Orta Doğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın bir kısmına hizmet verecek. Bu kapsama alanına Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın girmesi planlanıyor. Böylece Türkiye’ye ait uyduların ulaşabildiği nüfusun 3,5 milyardan beş milyarın üstüne çıkacak.
Deployment of the @Turksat 6A satellite confirmed pic.twitter.com/Lad1nWqstB
— SpaceX (@SpaceX) July 9, 2024
Türkiye’nin aktif haldeki haberleşme uydusu sayısı 6A ile altıya çıktı. En eski uydu 13 Haziran 2008’de yörüngeye gönderilen TÜRKSAT 3A. TÜRKSAT 6A’nın çalışmalarına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çatısında 2014 yılında başlanmıştı ama maliyetinin ne kadar olduğu konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. TÜRKSAT 6A, kendi haberleşme uydusunu yaparak uzaya gönderebilen 11 ülkeye katıldı. Bu ülkeler arasında ABD, Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkeler var.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan fırlatma törenine katılmasa da yolladığı video mesajında projenin alt sistemlerinin, uydu yer istasyonu ve yazılımlarının yüzde 81’inden fazlasının milli imkanlarla üretildiğini söyledi. ABD’deki törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat katıldı.