Charlie iki yaşında annesinden alınarak sirkte numara yapması için eğitildi. Yıllar sonra kendini hayvanat bahçesinde buldu. 40 yıl sürdü bu esaret. Şimdi özgür, yeni arkadaşlarına kavuşmak için çok heyecanlı.

Güney Afrika’nın ulusal hayvanat bahçesindeki son fil 40 yıllık esaretin ardından doğaya salındı. Filin adı Charlie ve 1984 yılında Zimbabwe’nin Hwange Ulusal Parkı’nda iki yaşındayken yakalanmıştı.

Güney Afrika’daki Boswell Wilkie Sirki’ne götürülen Charlie burada numaralar yapmak üzere eğitildi. 2000’li yılların başında da ulusal hayvanat bahçesine gönderildi. Ama son yıllarda hayvanların refahıyla ilgilenen gruplar filin sağlığından endişe duyduklarını söyleyerek serbest bırakılması için yetkililere baskı yaptı. Sonunda istedikleri oldu.

2019 yılına geldiğimizde Charlie’de esaret altındaki hayvanlarda görülen sıkıntı belirtileri görülmeye başladı. Hayvanat bahçesinde kaldığı süre boyunca dört filin ölümüne tanık olmuştu Charlie. Biri de bir aylık bile olmayan kendi yavrusuydu.

Hayvanat bahçesini işleten Güney Afrika Ulusal Biyoçeşitlilik Enstitüsü, bunun yıllarca süren sirk yaşamında öğrenilen ve hiçbir zaman unutamayacağı bir davranış olduğunu söyledi. Yani enstitüye göre Charlie’nin derdi hayvanat bahçesindeki hayatı değildi.

Oysa filin nakline öncülük eden veteriner Dr. Amir Khalil BBC International’a Charlie’nin esaret altındaki istismarın izlerine rağmen “her zaman iyileşme şansı olduğunu” söyledi.

Vahşi doğayı koruma vakfı EMS salı günü Charlie’nin dört saatlik bir yolculuğun ardından Güney Afrika’nın Limpopo ilindeki Shambala Özel Koruma Alanı’ndaki yeni evine ulaştığını duyurdu.

EMS Vakfı’na göre Charlie’nin özgür kalmasında diğer hayvan gruplarıyla güçlerini birleştirerek fillerin hayvanat bahçelerinde acı çektiğini gösteren bilimsel kanıtlar sunmalarının etkisi oldu. Bu gruplarla Güney Afrika hükümeti arasındaki müzakereler yıllarca sürdü. Sonuç olarak bugün Charlie, hayvanat bahçesinden ayrılan son fil oldu.

Hayvan refahı kuruluşu Four Paws, Charlie’nin “emekli olmasının sadece fili değil, Güney Afrika’da hayvan refahının sağlanması için de önemli bir dönüm noktası olduğunu” söyledi. Four Paws yöneticisi Josef Pfabigan şimdi Charlie’nin yalnızlığına son vermek ve doğasına uygun yeni evine alışmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Charlie’nin yeni yuvası, büyüyen bir fil nüfusuna sahip 10 bin hektarlık alan. Bu koruma alanı hayvanları başarılı bir şekilde doğaya geri kazandırmasıyla biliniyor. Charlie buradayken veterinerler ve davranış uzmanları tarafından yakından takip edilecek.

EMS Vakfı “Hayalimiz Charlie’nin kendi temposunda ilerleyerek fil olmayı yeniden öğrenmesi ve yakında Shambala’daki fil topluluğuyla tanışıp bütünleşmesi” dedi. Ama endişeye mahal yok. Charlie’nin yeni ortamına alıştığına dair olumlu işaretler verdiği söyleniyor. Diğer fillerin uzaktan gelen sesleri Charlie’yi heyecanlandırmaya yetiyor.

Dr. Khalil, filin kendi kendine yetmeye hazırlanmasının zaman alacağını söylese de “Charlie’nin vahşi doğada doğduğunu unutmamak gerek. Neredeyse iki yılını annesiyle özgürce yaşayarak geçirdi” dedi.

Kafeste geçen 28 yıl: Şempanze Vanilla ilk kez gökyüzünü gördü