ABD’nin Tarım Bakanlığı, daha önce Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) yapay tavuk eti için izin alan Good Meat ve Food Upside’ın restoran ve marketlere laboratuvarda üretilmiş et satmasına yeşil ışık yaktı. Bu hamleyle hayvanlara verilen zararı ortadan kaldırma ve hayvan yetiştiriciliğinin çevresel etkilerini büyük ölçüde azaltmayı amaçlayan yeni bir et üretimi çağının başlatılması amaçlanıyor.
Good Meat’i işleten Eat Just’ın kurucu ortağı ve CEO’su Josh Tetrick, “Kesilecek hayvanları besleyip büyütmek için toprak ve su kullanmak yerine farklı yöntemlere başvurabiliriz” dedi. Amerikan haber ajansı AP’ye göre, şirketler et satışı için onay almış olsa da yakın zamanda market raflarında yapay et görmek mümkün olmayabilir. Zira California Berkeley Üniversitesi Alt:Meat Laboratuvaru Direktörü Ricardo San Martin, yapay tavuk etinin çiftlik hayvanlarından elde edilen etten çok daha pahalı olduğunu ve seri üretime geçemediğini belirtiyor. Her iki firma da ilk üretimin sınırlı olacağını vurguluyor.
İlaç, biyoteknoloji ve gıda şirketleri için tesisler tasarlayan CRB firmasında hücre bazlı gıdalar konusunda uzman Sebastian Bohn, tüketicilerin bu ürünleri daha fazla restoranda görmesinin birkaç yıl, daha geniş bir pazara ulaşmasının ise yedi ila 10 yıl alabileceğini söylüyor.
Öte yandan yapay etlerle gerçek etler arasında, yapay tavuk etinin renginin biraz daha soluk olmasından başka bir farkı yok. Tadının da kokusunun da gerçek etle benzer olduğu söyleniyor.
Tat olarak gerçek etten farkı yok
Şirketler etlerini ilk olarak restoranlarda satmayı planlıyor. Upside Food’ın San Francisco’da Bar Crenn adındaki bir restoranla ortaklığı var, Good Meat’in etleri ise Washington D.C.’de Jose Andres’in restoranında müşterilere sunulacak. Öte yandan iki şirket de etlerinin bitkilerden ya da başka malzemelerden üretilmediğinin altını çiziyor.
Yapay et üretim tesislerinde önce tavuklardan bir miktar hücre alınıyor. Sonrasında hücreler protein, yağ ve karbonhidrat karışımıyla besleniyor. Bunun akabinde de hücreler çoğalmaya başlıyor ve et tankların içindeki tepsilerde büyümeye bırakılıyor. Dışarı çıkarıldıklarında ise nugget ya da fileto gibi şekillere sokuluyor. Üç ila dört hafta sonra da ızgara yapılmaya hazır hale geliyor. Ortaya çıkan yapay tavuk etinin renginin biraz daha soluk olmasından başka gerçek etten bir farkı yok. Tadının da kokusunun da gerçek etle benzer olduğunu söylüyor.
Ne var ki AP’nin NORC Center for Public Affairs Research’u tarafından kısa süre önce yapılan bir anket, ABD’li yetişkinlerin yarısının hayvanlardan alınan hücrelerle üretilen etleri denemeyi düşünmediklerini gösterdi. Bu isteksizliğin nedenleri sorulduğunda ise cevap genellikle ‘Kulağa tuhaf geliyor’ oldu. Yaklaşık yarısı ise bu etlerin güvenli olmayacağını düşünüyor.
Şimdiye kadar yapay etin satışına izin veren tek ülke Singapur’du. Bununla birlikte 80’den fazla şirket geleceğin bu alanda düşündüğünden üretimlerini bu alana yöneltmeyi hedefliyor. Good Meat ve Food Upside’ın onay alması, diğer şirketler için de itici bir güç olacak.