Hiç sayan olmuş mudur, Türkiye’de kaç yerde ‘ağlayan kaya’ vardır?
Ağlayan kaya, aslında doğal bir oluşum. Yeraltı sularının kayaların içinden dışarı sızması, bazen damla damla, bazen bir şelale gibi, bazen de gürül gürül akması.
Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce böyle ‘ağlayan kaya’ var ve hepsinin de adı ‘ağlayan kaya.’
Üstelik bunlardan çoğunun, onlara eşlik eden birer efsanesi de var.
Ağlayan kayalar içinde en meşhuru, Tunceli’de Munzur Nehrine kaynaklık eden ağlayan kaya. Burası, Tuncelili Aleviler başta olmak üzere Alevi inancına mensup olanlar için kutsal bir yer. Ayrıca olağanüstü bir güzellik.
Bir de dünya çapında ünlü ‘ağlayan kaya’mız var, o da Manisa’da, Spil Dağında.
Onu meşhur eden efsanesi. Efsane şöyle: Niobe, Frigya kralı Tantalus ile onun eşi Dione’nin kızıydı. Babası Yunan tanrısı Zeus’un nemflerinden biri olan Plouto’nun oğluydu. Annesi ise Uranos ve Gaia’nın kızıydı. Yani Niobe öyle herhangi biri değildi.
Babası onu Thebes’in, yani günümüz Mısır’ının kralı Amphion ile evlendirdi. Bu evlilikten 7 oğlu ve 7 kızı dünyaya geldi.
Yunan mitolojisinin gök titanları Koios ve Phoebe’nin kızı Leto’nun ise sadece iki çocuğu vardı. Bir sefer, Niobe kendi 14 çocuğu sebebiyle Leto’ya böbürlenme hatasını yaptı.
Bunun üzerine Leto’nun çocukları Apollo ve Artemis 14 çocuğu birden ormanda okla vurup öldürdü.
Bütün çocuklarını kaybeden Niobe öyle çok ağladı, öyle çok ağladı ki bugün Spil Dağında bulunan ağlayan kayaya dönüştü.
Türkiye’nin dört bir yanı böyle ağlayan kayalarla dolu ve pek çoğunun anlata anlata bitmeyecek efsaneleri var böyle.
İşte o ağlayan kayalardan biri de, Tunceli-Pülümür-Erzincan kara yolunda, yolun büyük bir bölümüne eşlik eden ağlayan kayalar.
Bugünler kış başladı, aşırı soğuklar bu kayalardan akan suyu dondurdu ve karayolundan geçenler artık tadına doyum olmaz bir manzara içinde yolculuk yapıyorlar.
Yolunuz oralara düşerse kaçırmayın, bir doğa harşkasının yarattığı harika manzaranın keyfine varın.