Muğla'da bulunan Akbelen Ormanı'nın, ilçedeki termik santralin kömür ihtiyacını karşılamak için kesilmesine karşı direnen İkizköylüler eylemlerini, şirket ise ağaç kesimini sürdürüyor. Dün jandarma içme sularının direniş alanına sokulmasını engelledi.

24 Temmuz sabahı, Limak ve IC Holding işletmesindeki YK Enerji çalışanları, jandarma eşliğinde Akbelen Ormanı’na girmiş, çadır nöbetindeki köylüleri alandan uzaklaştırmıştı. Öğleden sonra başlayan kesimlere karşı çıkan İkizköylülerin dayanışma çağrısı, sosyal medyadan destek görmüş, kesimi durdurmaya çalışanlara jandarma TOMA ve biber gazıyla müdahale etmişti.

Müdahalede, İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal’ın da aralarında bulunduğu sekiz kişi gözaltına alınmıştı.

Akbelen Ormanı’nda TOMA eşliğinde ağaç kesimi: Köylüler gözaltına alındı

İkizköylülerin ertesi günki eylemi ise termik santralin kesmek istediği ağaçlara sarılmak olurken, jandarmanın yine sert müdahale ederek köylüleri engellemişti.

Ayrıca Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, müdahalede gözaltına alınan Akbelen direnişçisi Deniz Gümüşel, ‘kamu görevlisine mukavemet’ suçlamasıyla mahkemeye sevk edilirken, mahkeme, Gümüşel’e ‘Milas ilçesine girme yasağı’ koyarak adli kontrol tedbiri uyguladı.

Akbelen’de kesimin üçüncü gününde ağaçlara sarılanlara müdahale

Bugün ise Akbelen Ormanı’nı korumak isteyen birçok kişi ve sivil toplum kuruluşu, Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali ve Muğla İdare Mahkemesi önünde eylem yaptı, kesimin durdurulmasını istedi.

İkizköy’de direnenlere bir başka yaptırım ise destek için gelen içme sularının alana alınmaması oldu. Akbelen Ormanı’nda direnen köylülere su taşıyan kamyona izin verilmeyince köylüler suları “Biz buradayız, terk etmiyoruz. Limak gidene kadar” sloganlarıyla elden ele taşıdı.

Ağaç kesen şirketle 6 milyon TL’lik protokol

ANKA’dan Tamer Ardan Erşin’in haberine göre, ağaçları kesen şirket YK Enerji ile Orman Genel Müdürlüğü arasında ‘Ağaçlandırma İş Birliği Protokolü’ olduğu ortaya çıktı. 18 Aralık 2019 tarihinde imzalanan protokolle; şirket 2020 yılında 300 bin, 2021 yılında 300 bin ve 2022 yılında 400 bin olmak üzere 3 yılda 1 milyon fidan dikimi için maddi katkı sağlamayı taahhüt etti.

Protokole göre, Orman Genel Müdürlüğü fidanların dikimini gerçekleştirecek ve 3 yıl boyunca fidanları koruyacak, şirket ise fidan dikimi ve bakımı için Orman Genel Müdürlüğü’ne ödeme yapacaktı. Protokoldeki ödeme tablosuna göre şirket 1 milyon fidan için 6 milyon 100 bin lira ödeyecekti. İş birliği protokolünde şirketin Amasya’da dikilecek 390 bin fidan için 2 milyon 370 bin lira, Sivas’ta dikilecek 370 bin fidan için 2 milyon 260 bin lira ve Bingöl’de dikilecek 240 bin fidan için 1 milyon 470 bin lira para ödemesi hükmü yer alıyor.

Kılıçdaroğlu ve ekibi Akbelen’e gidiyor

Dün erken saatlerden itibaren ağaç kesiminin yeniden başladığı bölgeye, ana muhalefet partisi CHP’nin çıkartma yapması bekleniyor.

Cumhuriyet’in haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve 10’a yakın milletvekili direnişe destek vermek için yarın Akbelen’e gidecek.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel konuya ilişkin Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “AKP ‘Seçimi kazandım. 5 yıl boyunca  Meclis ayağıma dolanmasın. Sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri olmasın her şeyi bildiğimiz gibi yapalım’ istiyor. Hem Meclis’te direndik, hem de sahada direneceğiz. Yarın Akbelen’de olacağız, direnişe destek vereceğiz” dedi.

“Kimse kendisini yalnız hissetmesin, biz buradayız” diyen Özel, “CHP grubu kimin yanında olması gerekiyorsa onun yanında olacak. Nerede olması gerekiyorsa orada olacak. Sokaktan da meydandan da korkmadan Meclis’teki mücadeleyi de bırakmadan devam edecek” ifadelerini kullandı.

Tarkan’dan Akbelen’e destek

Toplumsal olaylardaki özellikle de çevre mücadelesine verdiği destekle bilinen ‘megastar’ Tarkan, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Akbelen’deki mücadeleye destek verdi.

Tarkan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Doğanın hakları var! Akbelen ormanlarını rahat bırakın! Bu katliama direnen bölgedeki herkesin yanındayım.”

Mehmet Aslantuğ: Bunları yapanlar vatanperverse, vatan haini olmayı göze alıyoruz