Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan kıyıların ne kadar ‘sağlığa zararsız’ olduğu Sağlık Bakanlığı’nın takibinde. Bu kapsamda bakanlığa bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün anlık takip ettiği Yüzme Suyu Takip Sistemi’nde Türkiye genelindeki 1,501 plajda ölçümler yapıldı. Ölçümlerde insan sağlığı açısından sakıncalı sayılabilecek koli basili ve enterokok cinsi bakteriler araştırıldı. Bu analiz sonuçları ise yuzme.saglik.gov.btr internet adresinden ayrı ayrı yayımlanıyor.
Bu analizlere göre; Akdeniz’in Antalya kıyıları, numune alınarak ölçüm yapılan plaj sayısı bakımından 304 plajla ilk sırada yer alıyor. Halk sağlığı uzmanları, bu plajlardan aldıkları numunelerde, escherichia coli (koli basili) ve intestinal enterokok olmak üzere iki ölçüm gerçekleştiriyor.
Koli basili sınır değerleri 0-100 arası ‘mükemmel’, 100-1000 arası ‘iyi ve yeterli’, 1000 ve üzeri ‘kötü’, ‘plaj yüzme amaçlı kullanılamaz’ olarak kabul ediliyor. İntestinal enterokok sınır değerleri ise 0-100 arası ‘mükemmel’, 100-370 arası ‘iyi ve yeterli’, 370 ve üzeri ‘kötü – plaj yüzme amaçlı kullanılamaz’ diye kabul ediliyor.
Halk sağlığı uzmanları, Antalya’da Kaş, Demre, Finike, Kumluca, Kemer, Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu, Serik, Manavgat, Alanya ve Gazipaşa olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan 8 ilçede toplam 304 plajda ölçümler gerçekleştirdi. Yaklaşık 640 kilometrelik sahil şeridiyle Antalya’nın Gazipaşa Taşkesildi plajından, Kaş’ta Patara plajına kadar olan bölgedeki 304 plajdan alınan numunelerin sonuçları koli basili ve enterokok cinsi bakteri açısından, geçen yıllarda olduğu gibi ‘mükemmel’ düzeyde çıktı.